Безработицата в България пак тръгна нагоре

Безработицата в България отново поема нагоре, показват данни на статистическата агенция на ЕС Евростат, публикувани днес.

За разлика от низходящата тенденция в Европа броят на хората на пазара на труда у нас се увеличава слабо, но стабилно от октомври насам и в момента 5,4% от населението в трудоспособна възраст е без работа.

Докато през август работа у нас са търсили 174 хил. души, през ноември те вече са 181 хил., показват данните на Евростат.

Възходяща е и тенденцията при младежите до 25 г., където безработните са се увеличили спрямо миналия ноември с 3,2 на сто до 13,2%. Само между септември и ноември броят им е нараснал с 1%, сочи статистиката. 22 000 млади българи са на трудовата борса, изчислява Евростат. Това нарежда България сред страните с висока младежка безработица, оглавявана от Испания и Гърция, където всеки трети младеж е без работа.

Данните на Евростат показват, че мъжете в България по-често остават без работа. Те са 5,9 на сто срещу 4,9 на сто от жените. Обратната е картината в Гърция и Испания, които продължават да държат рекордните нива на безработица в ЕС.

ЕС отчита най-ниски нива на безработица от 2000 г насам, като средните нива са съответно 7,9% за еврозоната и 6,7 процента за Съюза като цяло. Чехия, която от месеци държи най-ниските нива на безработица в Европа е успяла още да ги свали още, стигайки до 1,9 на сто. Следват я Германия с 3,3% и Холандия с 3,5 на сто безработица. Най-много хора на пазара на труда има в Испания – 14,7% и в Гърция – 18,6 на сто. Въпреки това в двете е регистриран и най-голям спад на безработица спрямо нивата от 2017 г.

Към ноември 2018 г. 16,5 милиона европейски граждани са незаети.

Първото полугодие на 2018 г приключи с нива от 5,5 процента, от есента насам безработните са 5,7 на сто от българите в работоспособна възраст.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *