Безработните в Кюстендилско намаляват, шефката на Агенцията по заетостта Ст. Поповска: Откриват се нови работни места, част от съкратените се връщат при работодателите си

97 работни места от 12 работодатели  обявиха по време на специализирана младежка трудова борса в Кюстендил. 

„На тази трудова борса фирми от град Кюстендил имат възможност да представят пред търсещите работа лица дейността си и възможностите си за разкриване на работни места. Целта ни е да срещнем младежите с работодателите. От 12 работодатели 11 са от частния сектор и Военно окръжие, които са наш партньор. Обявените работни места не включват тези от Военно окръжие, които са доста повече. Най-разнородни са длъжностите ситопечат, ресторантьорство, хотелиерство, шивачество, обущарство. Надяваме се да помогнем, като направим среща на търсещите работа и бизнеса. За първите 9 месеца  420 младежи  са намерили подходящи  работни места, от тях 80 са по програми, а останалите на първичния трудов пазар.Тези цифри сами говорят доколко работят подобни борси“, заяви директорът на Бюро по труда – Кюстендил Юлиана Хаджиева. Безработните младежи са 459, или това е 14% от общо регистрираните на Бюрото по труда.

„Искаме те да намерят своето място или своето обучение”, добави Хаджиева. „Продължава да работи и програмата „Младежка заетост”, утвърдена преди няколко  години. Освен това се приемат документи и по програмата „Старт на кариерата”, също насочена към младите хора. Последната дава възможност на младежите да стартират своята кариера в държавната администрация, като имаме 30 свободни позиции”, припомни Хаджиева. „Постарахме се да поканим повече хора, дано да им е от полза”, допълни тя.

„Борсата е предназначена за младежи, които не работят, не учат и не са регистрирани на трудовата борса”, каза директорът на структурата на Агенцията по заетостта в Благоевград Станислава Поповска. “Целта е те да се регистрират в Бюрото по труда, да ползват услугите на борсата и, в крайна сметка, да се устроят на работа”, посочи Поповска. Тя съобщи, че в област Кюстендил безработните към края на септември са 3041 /11,8 процента/, което е малко над средното за областта.

„Между другото по време на обявената епидемична обстановка през месеците април и май се наблюдаваше едно увеличение на новорегистрираните в Кюстендилска област. Сега обаче наблюдаваме тенденция на намаляване, част от тях, връщайки се отново на работа при същите работодатели. А има и такива, които обявяват и нови работни места. Последните четири месеца имаме задържане и дори намаляване на безработните”, уточни Поповска.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *