Безработни могат да получат обезщетенията си накуп и да стартират собствен бизнес

Безработни могат да получат обезщетенията си накуп и с тези пари да започнат собствен бизнес, съобщиха от социалното министерство.

За целта желаещите трябва да представят бизнес проект в бюрото по труда, в което са регистрирани, предава БНР.

Става въпрос за мярка на Агенцията по заетостта за насърчаване на регистрирани безработни с право на обезщетение да започнат собствен бизнес за производство на стоки или услуги.

В Закона за насърчаване на заетостта е предвидена възможност те да вземат накуп цялото си обезщетение за безработица и то да послужи за стартов капитал.

Ако преценят, могат да кандидатстват по Националния план за действие по заетостта и да получат още средства за квалификация, за управление на новата си фирма или пък за ползване на консултантски услуги.

Ако имат нужда от персонал и наемат безработен, ще получават и средствата за неговото възнаграждение в размер на минималната работна заплата. От началото на годината от тези възможности са се възползвали 114 души.

Данните на Националния осигурителен институт сочат, че в резултат на намалението на заетостта заради Covid-19 главоломно нараства броят на регистрираните безработни с право на обезщетение за безработица.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *