Без наплив за резервации стартира джаз фестът в Банско, слаб е и интересът за участие в изложението „Произведено в България”

Ден преди старта на джаз фестивала в Банско наплив на туристи няма. Какъв ще бъде броят им от бранша са категорични, че е трудно да се каже, но свободни места определено в повечето хотели има. Най-много хора се очакват през уикенда, когато са най-много и резервациите.

„Трудно е предварително да се каже каква част от легловата база ще се запълни. Това ще се отчете на по-късен етап. Прогнозите на климатолозите също са за горещи дни – 35-38 градуса в края на седмицата, което за нас като планински район е притегателна сила, и смятаме, че ще напълни планината и Банско специално. Имали сме и по-тежки ситуации, имали сме и по-добри, но мисля, че който е отворил хотела си, ще има гости, макар и не на 100% пълни бази. Мисля, че държим миналогодишните нива на този сезон”, коментира Малин Бистрин, председател на Съюза на туристическия бизнес в Банско.

В някои от местата за настаняване в Банско споделиха, че посещаемостта им не се повлиява особено от подобни мероприятия и разчитат изцяло на редовни клиенти.

„Специално нашите гости са ни редовни клиенти от години, дори смея да кажа, че вече са се превърнали в наши приятели. Не мога да дам оценка дали ще има повече туристи, или по-малко. Това могат да го кажат в по-големите хотели”, каза Ани, собственичка на семеен хотел в центъра на Банско.

От хотелиерския бранш споделиха, че дори и ден преди джаз  фестивала не се наблюдава засилено търсене, но подчертаха, че не е изключено това да се промени, тъй като българските туристи все още разчитат на резервации в последния момент.

Не са големи очакванията и на българските производители, които са неизменна част от изложението „Произведено в България“, съпътстващо джаз фестивала от самото му начало. Тази година броят на участниците в него е значително по-малък, за което призна и организаторът Таня Христова. Тя сподели, че икономическата ситуация в България се отразява тежко на много от производителите, част от които са пренасочили бизнеса си.

„Впечатленията от Банско като град и домакини винаги са добри, но за съжаление не може да се каже същото за икономическата обстановка, която в Банско не е по- различна, отколкото в други градове. За съжаление казвам, защото виждаме всички, че и дните на самия джаз фестивал се намалиха от 8 на 5, по същия начин леко спадна и интересът към включване в паралелните мероприятия, едно от които е националното изложение „С любов към българското“. Някои от българските производители се преориентират. За съжаление някои се налага да спрат производството, други закриват търговски обекти или започват да извършват само внос и търговска дейност, всеки се опитва да оцелее. Малкият бизнес не е в много привилегирована позиция у нас. За съжаление по-добре е  да си търговец у нас, отколкото производител. Дано тази тенденция да не продължава така, защото това демотивира малките производители. Наистина икономическата ситуация е сложна в момента, няма какво да се лъжем, но все пак радостното е, че тук гражданите, а и гостите  ни посрещат много добре, с интерес от самото начало на мероприятието. Каква ще бъде равносметката за нас, не мога да кажа категорично, но се надявам в дните на фестивала да има още по-голям интерес и още по-добро посещение”, коментира Таня Христова и допълни, че са в града от петък, но засега хората са малко. Събота и неделя се е забелязало оживление. Те очакват от днес, когато ще бъде даден старт на джаз фестивала, да има повече посетители и на изложението.

Начало на фестивала тази година ще дадат Васил Петров и Камелия Тодорова и Биг Бенд Благоевград, а финалната щриха за вечерта ще даде саксофонистът и вокалист Мейсио Паркър.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *