Без Сурва в Перник и следващата година, този път не зарди водната криза, а заради пандемията

Международният фестивал „Сурва”, който традиционно се провежда в Перник, вероятно ще бъде отменен за 2021 година. Това се случва за втори пореден път. Причината е пандемията от коронавирус.

„Дори да го проведем, кой ще дойде в тази ситуация? Все още няма окончателно решение, но е почти сигурно, че ще бъде отменен“, коментира секретарят на общината Мартин Жлябинков.

В началото на тази година фестивалът бе отменен заради водната криза в Перник. Тежкото решение бе взето след посещение на тогавашния здравен министър Кирил Ананиев и главния държавен инспектор Ангел Кунчев при кмета Станислав Владимиров. Категоричното мнение на здравното ведомство бе, че заради опасност от зарази е по-добре фестивалът да бъде отменен.

Всяка година маскарадните игри събират хиляди в миньорския град. През 2019-а в международния фестивал участваха 121 групи – 44 от Пернишко, 60  от страната и 17 от чужбина. Беше поставен и рекорд с над 7000 участници и около четвърт милион посетители.

Сурвакарите от областта приемат много тежко вероятната отмяна на фестивала. За тях, а и за хиляди перничани и гости фестивалът е едно вълнуващо преживяване и начин да се съхранява и предава многовековна традиция.

КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *