Белица отбеляза Бабинден

С Бабино хоро с традиционните ритуали „поливане „ и „даване име на новородено“ Белица отбеляза празникът на щастието Бабинден.

Празникът започна още от рано сутринта с тъпани и зурни, които обиколиха и огласиха цяла Белица, за да възвестят началото празника.

Бабино хоро, специално и тежко, се изви в центъра на града. Заденали внучетата си, поставени в цедилки на гърбовете си бабите, които са на особена почит в този ден заиграха дълго бабино хоро.

Кметът на община Белица Радослав Ревански, който както винаги засвидетлства уважението и почитта си към всички баби, майки, медици и бабинчета с вълнуващите си слова.

Ритуалът „Поливане„ с почит към детския лекар д-р Янна Мавродиева. Чрез която младите майки изразиха своята благодарност и уважение към всички лекари в Белица, които се грижат за майките преди раждането, а след това и за свидните им рожби.

Словото на младата майка “първескиня“ Йоанна Клинчова, произнесено с благодарност към бабите и лекарите от името на всички майки в Белица.

Ритуалът „даване име на новородено“ с личното участие на кмета Ревански, изпълнен с неповторими моменти, с детски радостен глъч, усмивки и бабината – сладка пита разчупена от името на всички баби с наричания, бабинчетата да растат живи, здрави, умни, щастливи в мир и благодат.

Тези запазени и до днес традиции правят празника Бабинден уникален и чакан с трепетни вълнения от всички семейства, които имат бабинчета и от цяла Белица.

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *