Беличани, заселили се в Разлог, се събраха на земляческа среща

След няколкогодишно прекъсване беличаните, живеещи в Разлог, се събраха заедно на традиционна земляческа среща. 38 души уважиха събитието, за което избраха заведение в Разлог, собственост на Тодор Алистаров, също от Белица.
Инициатор на срещата е пенсионираната учителка Надежда Добрева-Топалова, която заедно с още три дейни и инициативни дами – Парашкева Бонкова-Богатинова и братовчедките адвокат Росица Зотева и Елена Сеганова-Зотева, отделиха от своето време и не пестиха сили и енергия по организацията и провеждането й. Те се бяха погрижили и за най-малкия детайл, за да бъде тя наистина запомняща се. По стар български обичай Парашкева и Надежда посрещнаха гостите на входа с голяма пита, мед и шарена сол и стръкче здравец.
“Любовта към родното място е причината да се срещаме, за да се върнем към корена си. Белица за нас е нещо неповторимо – родно място, което не се забравя”, с тези думи Надежда Топалова откри срещата. След краткото приветствие тя разказа за миналото на родния град, за легендите и преданията, за името на Белица. Топалова зареди присъстващите и с много настроение, разсмивайки ги с истории от книгата “Народни бисери от Белица” на съгражданина им Асен Барабунов, събрал и увековечил в нея хумора на местните в около 200 пъстри и шарени вица, сътворени от неповторимите белишки зевзеци.
Интересна за всички беше подготвената специално за срещата викторина за Белица, разиграна бе по време на вечерта и томбола. Под съпровода на известни песни на фолклорна група и солисти към белишкото читалище се виха кръшни хора, пяха се песни от местния фолклор.
Организаторите не забравиха да почетат и най-възрастните – Стоил Шопов и Олга Пандева, дошли в Разлог в далечната 1953 година. Те получиха специални подаръци. Срещата уважиха лекарите Янка Топалова, Даниела Манова и Ася Караджова, много учители и медицински сестри.
В края на вечерта бе решено следващата среща да се състои на 9 септември идната година. Присъстващите си пожелаха тя да бъде уважена от всичките 110 беличани, живеещи към момента в Разлог.
ЯНА ЙОРДАНОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *