Топ теми

Белоградчишкият епископ Поликарп дойде в дупнишкото с. Бистрица за 120 г. от освещаването на храма, но на службата имаше само 5-6 миряни

По повод 120 г. от освещаването на храм “Възнесение Господне ” в дупнишкото село Бистрица Негово преосвещенство Белоградчишкият епископ Поликарп  оглави  архиерейска Златоустова света литургия. Двамата служители в храма Георги Ангелов и Пламен Стамболийски обаче останаха разочаровани, тъй като очакваха да бъдат подстригани в сан иподякони от владиката, но се оказа, че нямало разрешение за ритуала.

Архиерейският наместник отец Г. Паликарскси и свещеници

Белоградчишкият епископ Поликарп пристигна с най-приближените си помощници в храма “Възнесение Господне” в Бистрица и беше посрещнат от свещеник Георги Гелов, който служи в храма, и свещеници от Дупнишка духовна околия, водени от архиерейския наместник отец Георги Паликарски.

В храма обаче да изслушат архиерейска Златоустова  света литургия бяха дошли само 5-6 души, а в селото живеят около 1800 души.

Счетоводителят на храма Георги Ангелов и клисарят Пламен Стамболиийски цяла седмица се готвели да бъдат подстригани като иподякони лично от владиката Поликарп, но ритуалът бе отложен, тъй като  висш духовник от синода не дал  съгласие. Те ще трябва да чакат следващото идване на Поликарп в селото.

Георги Ангелов  от години води счетоводството на храма. Тъй като му се налага да влиза в олтара, трябва да бъде подстриган за иподякон.

Той е пенсионер. Преди години е бил директор на вече приватизиран завод в Бобошево. Срещу минимално заплащане  сега води счетоводството на храма.

Пламен Стамболийски пък отскоро е назначен за клисар  срещу  70 лв. на месец.

Храм “Възнесение Господне” е осветен през 1901 г .Построен е с дарения от миряните. В момента покривът на храма е в окаяно състояние и всеки момент може да се срути върху миряните. Свещеник Г. Гелов търси средства от синода и се надява да се отпуснат пари за ремонта на покрива.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *