Бетон, арматура и пръст от пропадналия след ремонт за близо 1 млн. лв. площад на Якоруда изсипани инкогнито в дупката на нереализирания басейн с олимпийски размери до банята /снимки/

В навечерието на Нова година пръстта от пропадналия преди 3 месеца площад на Якоруда заедно с всички боклуци и строителни материали неочаквано бе извозена и изхвърлена в дупката, която по времето на социализма бе изровена с идеята там да се направи басейн с олимпийски размери.

Според възмутени якорудчани изсипването станало в последните работни дни на 2020 г., а сметта – насипана с пясък и отъпкана, за да се прикрие екологичното престъпление. Така в момента мястото, където се очакваше якорудските деца да тренират плувни спортове и да се събират състезатели от цяла България, е едно огромно нерегламентирано сметище и ако Регионалната инспекция по околната среда в Благоевград извърши проверка, общината я очакват солени глоби.

На 30 декември жители на Якоруда все пак успяха да направят снимки на новото сметище в града, което се намира на метри от минералната баня, което бе коментирано в социалните мрежи като „погребението на мечтата за басейн в Якоруда“ и „дупка за боклук с олимпийски размери“. Само един потребител видя положителен момент в загробването на строителните отпадъци – плажът до минералните бани щял да се разшири и якорудчани и гости на града да се пекат на воля през лятото върху заровената арматура. Само дето минералната баня от 2 г. не работи, а в Якоруда се говори, че кметът Нуредин Кафелов търси концесионер, за да се спаси от грижите по нея. Въпреки това преди 3 седмици БДЖ направи на мястото спирка на маршрута на Родопската теснолинейка, за да могат хората да идват в Якоруда и да ползват безценното богатство на общината – минералната вода, която е хипертермална (42 градуса), слабоминерализирана, сулфатно-хидрокарбонатна натриева с висока концентрация на флуорид (14-15 мг/л), приятна е за пиене и лекува стомашно-чревни, бъбречни и кожни заболявания, заболявания на опорно-двигателния апарат и нервната система.

Припомняме, че площадът на Якоруда пропадна през есента – само 2 месеца след приключване на ремонта му.  Срути се огромният цветарник, направен на моста над река Гниле, и в кухината отдолу се изсипаха 3 самосвала бетон и много кубици земна маса, които сега са „погребани“ в басейна. Градът посрещна 2021 г. с огромна дупка вместо площад, маркирана с тънка лента в сигнален цвят, и само по чудо тук още не е станала беля с някой невнимателен минувач.

Модернизацията на градския площад в Якоруда бе възложена през 2018 г. с обществена поръчка, която спечели фирмата на бившия общински съветник от Дъбница Бисер Узунов „Билдинг компани“ ЕООД. За ремонта на Узунов от европейски фонд бяха преведени 867 388 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *