Библиотеката в Кюстендил очаква машина за дезинфекция на книги

Регионалната библиотека в Кюстендил  се надява  до дни да получи машина за дезинфекция за книги. „Тя е с висока ефективност, на час обработва седем броя” , каза  София Пейчева, директор на библиотеката .
„По този начин и с UV лъчи ще осигурим обезпрашване, обезпаризитяване и защита от Ковид-19 и други вируси. От техническа гледна точка машината е скъпа, осигурява се на база водещ мотив съхраняване при висока хигиена на книгите”, допълни Пейчева.
„Посвикнахме и вече следим ситуацията и съобразяваме реакцията си спрямо актуалното за всеки ден. Спазваме противоепидемичните мерки, с дезинфектант на входа, ползване на предпазните средства, читателите се обслужват през паравани с маски и шлемове“, обясни още тя.
„Откакто работим в необичайната епидемична обстановка, се отбелязва ръст на електронното обслужване, използването на дигиталните библиотечни ресурси и на заявките по електронен път“, категорична е София Пейчева.
Според нея със сигурност библиотеката ще влезе в нова епидемична ситуация и вероятно тя ще бъде затворена. Още през октомври са били спрени планираните за провеждане културно-масови събития. Всичко това не означава, че библиотеката ще бъде игнорирана с възможностите да изпълнява информационните си функции. Ще продължи поддръжката на електронния каталог, библиотеката ще е свързана онлайн.
Тази година няма да има в познатия формат обявяване на „Читател на 2020”, има електронна система, която отчита кой колко книги е взел и прочел, кой е най-търсеният автор и коя е най- четената книга.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *