Бившата кметица на петричкото с. Коларово В. Спасова осъди ЦИК на 6000 лв. за изживения стрес да остане без работа 13 месеца

Бившата кметица на петричкото с. Коларово Величка Спасова успя да осъди Централната избирателна комисия на 6000 лв. обезщетение за прекратения й мандат като управник на селото. Тя бе свалена от поста 3 месеца след като през 2019 г. спечели местните избори. Отстраняването й бе заради пропуск да уведоми ОИК – Петрич и ОбС, че веднага след изборите е стартирала процедура да бъде заличена като управител на фирма „М.С. Транспорт“ ЕООД. Тъй като до клетвата й като кметица Спасова все пак била отстранена от дружеството, през 2021 г. ВАС я възстанови на кметския пост и селската управничка започна да съди ЦИК за оставането й без работа в продължение на 13 месеца.

По Закона за отговорността на държавата тя поиска 20 000 лв.  за причинените й вреди, изразяващи се в стрес, напрежение, безпокойство, страх за бъдещето, психическо и емоционално страдание, засягане на доброто й име и негативно въздействие върху личния й живот, претърпени в периода от 14.01.2020 г. до 01.02.2021 г.

Административен съд – Благоевград обаче прецени, че искът й е завишен, и осъди ЦИК на 6000 лв. И Централната комисия, и Спасова обжалваха едновременно решението на съда във ВАС, недоволни от размера на обезщетението, и завчера ВАС сложи окончателно край на спора, след като потвърди решението на благоевградските магистрати без право на обжалване.

Междувременно на последните местни избори Величка Спасова се опита пак да спечели кметския пост, след като смени издигналата я през 2019 г. ПП „Българска нова демокрация” с управляващата ПП-ДБ, но от 4-мата кандидати за кмет на Коларово тя завоюва четвърто място с едва 7,23% подкрепа на съселяните й.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *