Бившата фаготистка в Камерна опера – Благоевград Ив. Славова спечели награда за поезия в Италия със стихове за Ковид-19

Поредна награда за поезия спечели в Италия бившата музикантка в Камерна опера – Благоевград Иванка Славова. Тя е победител в конкурс на римското издателство „Поети и поезия“, проведен в разгара на пандемията. Дамата свиреше на фагот в благоевградския оркестър, но преди 12 г. напусна страната и в търсене на по-добър живот се премести в Милано.

„Заразата затвори всички ни у дома за 3 месеца, такова нещо не се е случвало никога и аз бях шокирана. Милано опустя, имахме право да излизаме само веднъж в седмицата да пазаруваме, и аз, както много други хора, си носех столче за дългата опашка, на която чакахме по 2 часа“, разказа за преживения кошмар българката.

В дните на самота в квартирата нямала много възможности за развлечение и се отдала на творчество. Видяла обява за поетичен конкурс, чиято тема била новата болест, и стихотворението й „Ковид-19“ се изляло върху белия лист. Изпратила го буквално в последния ден, преди да приключи конкурсът, и след ден еднообразното й ежедневие било нарушено от обаждането на главната редакторка на изданието.

„Попита ме дали стихотворението е мое, тъй като се впечатлили, че съм чужденка, а пиша на италиански, и ме поздрави като победител. Попита ме дали искам да получа наградата от 1500 евро в брой, или на тази стойност да издадат книга с мои творби, и аз избрах второто“, щастлива е с наградата Иванка Славова. Обяснила, че няма достатъчно готови стихотворения на италиански, но от издателството я успокоили, че могат да чакат.

Бившата музикантка очаква резултатите от още няколко конкурса, които приключват наесен, и се надява, че поезията й отново ще бъде оценена високо. Талантливата българка от две години насам активно участва в поетични конкурси в Италия и вече има в актива си две сребърни отличия в мащабни състезания с десетки участници.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *