Бивша пом. възпитателка разпрати по институциите кошмарни кадри от детската градина в гоцеделчевското с. Брезница: студ, падаща мазилка, разбити плочки и мухъл ежедневието на 100 деца

Снимки от детската градина в гоцеделчевското с. Брезница, приличащи на кадри от филм на ужасите, изпрати в редакцията на в. „Струма“ бивша помощник-възпитателка. Падаща мазилка, потънали в мрак неремонтирани тоалетни, откъртени подови плочки, двор като лунен пейзаж е запечатала камерата на Айше Грошар.

Освен до вестника тя е подала сигнали и в община Гоце Делчев и Комисията за конфликт на интереси, презастраховала се е и с жалби до Министерството на образованието и Регионалното управление на образованието в Благоевград, въпреки че последните две институции нямат отношение към подчинената на общината ДГ „Еделвайс“.

Според авторката на сигнала условията, в които всеки ден живеят близо 100 деца от селото, са под всякаква критика – всичко е разбито, мухлясало и редовно върху главите на малките пада мазилка. Сутрин децата се приемали на температура 15 градуса в стаите, защото директорката Ани Грошарова пестяла парите, отпускани за отопление. В кухнята уредите били на 45 г. и нерядко вътре се намирали умрели плъхове.

„Храната от кухнята се пренася с кофи през двора, за да достигне децата от яслените групи – разказва Айше Грошар. – А дворът прилича на лунен пейзаж, на който всеки ден децата падат поради неравностите”.

„Ани Грошарова е директорка на тази детска градина повече от 20 години, но си гледа личната облага и не прави нищо за подобрението на условията. Назначила е градинар на този разбит двор, но всъщност той изпълнява нейни лични задачи, които не са свързани по никакъв начин с детската градина, а домакинът й е личен шофьор. Директорката задължава персонала да й носят храната и кафето на поднос в кабинета.

В ДГ “Еделвайс” няма случайни хора, всички са роднини на директорката или нейни близки, а случайно попадналия там бързо го принуждава сам да напусне работа.

Преди няколко години Ани Грошарова назначи собствената си дъщеря на работа. Заради нея преди няколко години идвали от „Закрила на детето“, тъй като тя затворила 2-годишни деца в мазето на сградата, защото не слушали. Хлапетата пищели истерично, всички са ги видели и чули, но пред проверяващите никой не го потвърдил, защото се страхуват от уволнение. Преди дни в една от групите се спукал бойлер и след 2 дни теч децата били приети във вода. За да не видят това родителите, на персонала било наредено да не ги пускат в спалните.

Сега, след като изпратих навсякъде жалби, директорката събрала възпитателите и им казала, че очаква от високо проверки и моли всички за съдействие. Надявам се този път сигналът ми да не бъде потулен, защото децата на с. Брезница продължават всеки ден да ходят в градината“.

Без да й съобщаваме от кого е сигналът, директорката на ДГ „Еделвайс“ Ани Грошарова сама съобщи името на бившата си служителка, защото вече в цялото село се знае, че Айше Грошар е сезирала всички възможни институции за случващото се в градината.

„Не знам защо така реагира Айше, тя явно си отмъщава, че вече не е на работа, но в крайна сметка сама си подаде молбата и бе освободена – коментира Грошарова. – Истината е, че тя не успя да се впише в колектива. По-рано пак беше подала молба за напускане, но аз я убедих да не го прави. Тогава откривахме новата постройка на градината, помолих всички да останат с един час повече на работа, защото трябваше пердета да се закачат. После се оказа, че трябвало да я пусна, защото имала час за лекар. Попитах я защо не дойде при мен да ми каже, а реагира с молба за напускане, и тя си изтегли обратно молбата. Аз от 2001 г. съм директор на градината, персоналът е невероятен, разбран, досега такъв случай като Айше не съм имала. Сега имам чувството, че се е обидила за това, че този път не я помолих да размисли.

Всичко всъщност започна заради новата длъжностна характеристика, която трябваше да направя на помощник-възпитателите с оглед промени в изискванията към длъжността. Не аз съм ги измислила, те са за цяла България, дори не бях аз тази, която ги написа, а ми ги изпратиха колеги директори. Връчих новата характеристика на всичките помощник-възпитатели, които са 6-7. Айше обаче реши, че го правя специално заради нея, и оттогава се държеше много особено. Когато сега ми подаде молбата си за напускане, която беше написала лично, дори й казах, че през септември едната от колежките й излиза в майчинство и ако самата Айше си промени отношението към колектива, бих могла отново да я поканя на работа, защото има подходящото образование. Защото, преди да напусне, тя дори с колегите си не излизаше на почивка, а говореше зад гърба им, опитваше се да ги разедини.

За условията в основната сграда е частично права, защото тя е на над 40 години и до момента сме правили само козметични ремонти, но въпреки това мисля, че е правила снимките преди миналото лято от ХЕИ /б.р. става въпрос за РЗИ/ да ни издадат предписания. Тогава освежихме кухнята, но не сме влагали пари в ново оборудване, защото средствата са кът, а и общината и МОН спечелиха проект за над 1 млн. лв., с които се надявам това лято да направим цялостен ремонт на основната сграда. След освежаването от ХЕИ пак идваха на проверка, идваха и от Агенцията по храните и никой не намери нищо нередно.

А дъщеря ми наистина работи в детската градина и дълго време беше помощник-възпитател, в момента завършва магистратура, родителите са много доволни от нея и преди време, когато беше за малко в чужбина, децата непрекъснато ме питаха кога ще се върне на работа. Ако заради нея ме разследват от Комисията по конфликт на интереси, нека го направят.

По отношение на Айше пък още не мога да си обясня защо реагира така“.

Останалите обвинения за затворените деца в мазето и домакина-личен шофьор Ани Грошарова категорично ги отрече.

Зам. кметът на община Гоце Делчев Саид Иброш потвърди, че в общината е депозирана жалбата на Айше Грошар, но други жалби не били постъпвали. „Не сме правили проучване на сигнала срещу директорката, която от много години работи на този пост, но по отношение на базата в централната сграда на градината жалбоподателката има известно основание”, коментира Иброш. Той потвърди информацията за спечеления проект, който предвижда основен ремонт на сградата, покрива и двора, подмяна на кухненското оборудване и др., но не сподели ентусиазма на директорката Грошарова за започване на ремонтните дейности през лятото, защото парите още не са отпуснати.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *