Бившите съветници Вл. Заечки и Ал. Василев в комбина атакуват поръчка за 1,2 млн. лв. в община Петрич, други кандидати няма…

Само едно строително обединение – „СП 2020“ ДЗЗД, посегна към апетитната поръчка за близо 1,2 млн. лв. на община Петрич, с обявяването на която приключи миналата година. Тя е за изграждане на Център за рехабилитация и интеграция на мястото на бившето Помощно училище в града – една нова сграда, в която ще бъдат разположени Дневен център за пълнолетни лица с увреждания „Надежда“ и Дневен център за деца с увреждания „Слънце“. Точната й прогнозна стойност е 989 166.66 лв. без ДДС, а без никаква изненада поръчката ще бъде спечелена от бившите общински съветници Владимир Заечки и Александър Василев, които са се включили в обединението, тъй като други кандидати няма.

Освен техните фирми „Заечки” ЕООД /която се води на съпругата на екссъветника Екатерина Заечка/ и „Александър 49“ ЕООД, в ДЗЗД-то участва и регистрираната в с. Коларово „СВА БГ“ ЕООД на Валентин Митрев. Според справка в регистрите Митрев всъщност е основал „Заечки“ ЕООД през 2008 г., 1 г. по-късно е взел за свой бизнеспартньор Ек. Заечка и след няколко месеца е напуснал окончателно фирмата.

Не е ясно как тримата строителни предприемачи са успели да отклонят вниманието на конкурентните фирми от поръчката, но е факт, че до 17.00 часа на 19 декември 2019 г. тяхното обединение единствено е подало документи за участие. Офертата им при това е приета без особени забележки от комисията, председателствана от юрисконсулта на общината Антоанета Кръстева. Забележката всъщност е една – и трите фирми поотделно пропуснали да депозират към офертата си документ от компетентен орган, че не дължат данъци и осигуровки на държавните и общински власти.

За представяне на този документ им е даден срок от 5 дни и се очаква всеки момент комисията, провеждаща обществената поръчка, да излезе със свое решение, в което ще препоръчва на кмета на общината Димитър Бръчков да сключи договор със „СП 2020“ ДЗЗД.

Така тандемът Заечки-Василев ще продължи и тази година повече от успешната си строителна кариера на територията на община Петрич, изразяваща се в спечелване от 2015 г. насам на почти всички обществени поръчки и усвояване на сериозен обществен капитал. В увлечението си да печели още и още обекти миналата година, Вл. Заечки до такава степен се улиса, че усвои 37 000 лв. за ремонт на прясно ремонтирания покрив на Центъра за настаняване от семеен тип. След като в. „Струма“ изнесе скандалните факти, придружени от автентични снимки на покрива преди Заечки да започне ремонта му, кметът Д. Бръчков анулира обществената поръчка и строителят трябваше да върне парите.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *