Бившият гимназиален шеф С. Смилков сигнализира в „Струма“: Водохващането в село Кромидово е затлачено, има опасност от разпространение на зарази

Зам. кметът на Петрич М. Салагьорова: Всеки месец изследваме водата, в норма е, ще възложим на ВиК да провери за проблем

Водохващането в петричкото с. Кромидово, което отвежда вода до система от 10-ина чешми, е задръстено и има опасност от замърсяване и разпространение на болести. Сигнала подаде във вестник „Струма“ пенсионираният дългогодишен директор на благоевградската гимназия „Св.св. Кирил и Методий“ Страхил Смилков, който е от Кромидово и често пътува до родното си село. Той обясни, че водата е много вкусна и известна в цялата околност, и хора от съседните населени места идват да си наливат.

„Проблемът е, че от години системата не се почиства и вероятно някъде е запушена и задръстена с боклуци, защото не се оттича и прелива от каптажа, а това създава огромна опасност от замърсяване и разпространение на болести“, обясни Смилков и допълни: „Каптажът се намира накрая на селото, на около 100-150 м от паметника на Седма пехотна рилска дивизия, и около него всичко е обрасло с храсти и дървета. Системата е строена навремето от родителите ни на доброволни начала и когато през лятото селото минава на режим, жителите му разчитат точно на това водохващане и на тази вода. За жалост 2 от чешмите в долния край на селото са затворени вече“, отбеляза той и допълни, че неколкократно е поставял проблема на вниманието на местните управници, но досега никой не се е заел с решаването му. Преди дни е сигнализирал и настоящия кметски наместник на селото, но отговорът му бил уклончив и неясен, затова се обърнал към редакцията на „Струма“.

„Проблемът наистина е отдавна, обадил съм се във ВиК – Петрич с молба да помогнат, хората обещаха, но не знам кога ще успеят да дойдат с машина за изпомпване, тъй като съоръжението е дълбоко 2-3 метра и е пълно с вода“, обясни кметският наместник на с. Кромидово Борислав Филадов. Той допълни, че без да се изпомпа водата, няма как да се види какъв е проблемът.

От водното дружество му обяснили, че в момента разполагали само с една помпа, защото втората била повредена. Наместникът подчерта, че местното население е готово да съдейства с труд, ако е нужно, за да се почисти каптажът и цялата система.

Репортер на „Струма“ потърси за становище по проблема зам. кмета на Петрич Минка Салагьорова, която след кратка справка коментира: „Искам да успокоя жителите на Кромидово, че селото се снабдява с питейна вода от водоснабдителна група Петрово към санданския водопровод и опасност за замърсяване на водата в домовете им няма. Става въпрос за обществените чешмички, които не са към общия водопровод. Ежемесечно взимаме от тях проби за изследване, така че водата непрекъснато се контролира и през последния месец показателите са били в норма“, каза Салагьорова. Тя благодари за сигнала и пое ангажимант, ако се е получило затлачване, общината да възложи на ВиК да отстрани проблема, въпреки че въпросният водопровод не е към ВиК мрежата.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *