Бившият гл. архитект на Петрич Вл. Митрев спечели дело за второто си уволнение

Бившият гл. архитект на Петрич Владимир Митрев спечели за втори път дело за уволнение. Той оспори пред Административен съд – Благоевград заповедта на кмета от 18 февруари 2020 г., с която му е наложено най-тежкото дисциплинарно наказание „уволнение“ за това, че издал незаконосъобразен документ – удостоверение за търпимост.

За въпросното удостоверение за търпимост, касаещо строителство на масивна ограда, постъпило писмо от началника на РДНСК – Благоевград на 24.10.2019 г., с копие от указания на прокурор от Окръжна прокуратура, че удостоверението, издадено от гл. архитект Митрев на 15.11.2018 г., е незаконосъобразно заради неприложена от заявителя декларация за периода на извършване на строежа. По това време гл. архитект не бил на работа в общината, тъй като бил уволнен и водил съдебни дела. След като бил възстановен с окончателно решение на ВАС, влязло в сила на 7 януари 2020 г., и се върнал на работа в общината, започнала дисциплинарна проверка. В крайна сметка кметът на Петрич Димитър Бръчков уволнил гл. архитект с мотив, че като е издал незаконосъобразно удостоверение за търпимост, е нарушил Кодекса за поведение на служителите в държавната администрация.

Арх. Митрев обжалвал заповедта за уволнение пред Административен съд, като претендира да му бъде изплатена сумата от 13 620 лв., представляваща 6 основни заплати, ведно със законовата лихва. Съдия Мотивите на съдия Саша Алексова за постановеното решение са, че арх. Митрев е уволнен, без да е изслушан и без да са му снети обяснения, което е достатъчно основание за отмяна на уволнението, без дори да се разглежда спорът по същество. Освен това дисциплинарните наказания се налагат не по-късно от два месеца от откриване на нарушението и не по-късно от една година от извършването му.

В конкретния случай, ако се приеме, че дисциплинарно наказващият орган – кметът на община Петрич, е открил нарушението на 24.10.2019 г. /датата на постъпването в деловодството на общината на писмото от началника на РДНСК – Благоевград/, то двумесечният срок не е спазен, тъй като оспорената заповед е издадена на 18.02.2020 г. С тези мотиви съдия Саша Алексова отменя заповедта за уволнение.

Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

БЕТИНА ГЕОРГИЕВА  

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *