Бившият директор на горското в Симитли Б. Котузов назначен за директор на ДГС – Белово, уволняван е три пъти

Бившият директор на ДГС – Симитли Борислав Котузов, който в рамките на година и половина беше отстраняван от длъжност три пъти заради злоупотреби и липса на контрол, е назначен за директор на ДГС – Белово. Сигнал за това, както и че срещу Котузов има висящо производство и връщането му на работа е заради политически чадър, беше подаден в редакцията на вестник „Струма“.

Назначаването на ексшефа на ДГС – Симитли на поста директор в ДГС – Белово беше потвърдено от директора на ЮЗДП инж. Дамян Дамянов, който заяви, че това не нарушава никакви нормативни актове, и отхвърли категорично версията за политически чадър над Котузов.

„Няма абсолютно никакъв политически чадър, защото, ако имаше, Котузов нямаше да стои година и половина без работа. Това, че аз в качеството си на директор на ЮЗДП уволнявам, не означава, че тези хора са престъпници. Това означава, че всеки уволнен по някакъв начин не е изпълнил задълженията си към момента. Година и половина на „резервната скамейка” е достатъчно дълго време човек да си направи анализ на нещата. Действително в момента тече проверка, ако следствието намери доказателства за извършени злоупотреби и ако той бъде осъден, тогава нещата ще имат съвсем друго развитие и ще бъдат предприети адекватни мерки, съответно ще му бъде прекратен договорът.

Според мен назначаването на Котузов не е нарушение на никакъв нормативен акт, тъй като досъдебни производства се водят хиляди в страната. Досъдебното производство се води вследствие на извършения одит в стопанството и това е една фаза, в която не би могло да се каже, че той носи някаква вина. Ние сме сезирали органите още миналата година, но все още няма решение на съда. Относно назначаването, за да направим такова, ние изискваме актуални свидетелства за съдимост. След като съдебната система е издала удостоверение на лицето „неосъждан“, е достатъчно ние да вярваме”, каза инж. Дамянов.

От Окръжна прокуратура – Благоевград потвърдиха, че тече разследване за злоупотреби в ДГС – Симитли, но на този етап няма конкретно лице, привлечено като обвиняем. От там съобщиха още, че конкретно срещу Борислав Котузов няма образувано наказателно производство.

„Въз основа на сигнала, който е постъпил в прокуратурата, има образувано наказателно производство срещу неизвестен извършител. Все още се извършват действия по разследването. Производството е за длъжностни престъпления, които ще се установяват в хода на разследването. На този етап срещу лицето няма образувано наказателно производство и не е привлечено в качеството на обвиняем“, каза прокурор Весела Стоилова, говорител на ОП – Благоевград.

Какво говорят фактите за кариерата на Борислав Котузов? Той беше отстранен през януари месец миналата година след множество сигнали за нарушения, в резултат на които последвала проверка, която приключва с уволнението на общо 17 служители на ЮЗДП и петима директори, сред които и Котузов. Причините за масовата „сеч“ бяха липса на контрол и допускане на бракониерска сеч, унищожила хиляди декари гори.

Отстраняването на Борислав Котузов беше третото поредно. Първото му отстраняване е на 15 юли 2014 г. от тогавашния директор на ЮЗДП Светозар Михайлов заради драстични нарушения – не ходел на работа и не вдигал телефона си. По-късно обаче изненадващо бе възстановен на поста. В края на август 2015 година договорът му бе прекратен за втори път от сегашния директор на ЮЗДП Дамян Дамянов. До това се стигна след извършена проверка в стопанството от страна на земеделското министерство, стартирала след писмен сигнал до ведомството за многобройни нарушения. Седмица по-късно Котузов отново бе възстановен на поста си. Това е направено, за да може да се извърши комплексна инспекция на работата на Горското стопанство в периода 7-12 септември 2015 г. При нея отново са констатирани множество нарушения – пропуски в дисциплината на горските служители, в работата и контрола на техния ръководител, в ползването на дървесина. В хода на проверката е доказано още, че Котузов не е упражнил достатъчен контрол върху дейността на фирмите, които секат в района. Изграждани са временни пътища за извозване на дървета, които не са залегнали в плана на ЮЗДП. Открити са непочистени сечища след работата на фирмите. Нарушаван е процесът на ползване на дървесина. Сечени са дървета без контролна горска марка и други.

След поредна жалба е извършена нова проверка на ДГС – Симитли, която отново констатира нарушения при транспортирането на добита дървесина. Горски служители са издавали превозни билети на моторни превозни средства, които нямат разрешително за достъп до държавните горски територии. След проверката се стига до поредното отстраняване на Котузов през януари месец на 2016 година, а от ЮЗДП подават сигнал, по който стартира разследване и по който е образувано наказателното производство.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *