Бившият дом на БКП става парламент с европейска фаца, на депутатите ще им е широко и ще говорят от място (СНИМКИ)

Бившият партиен дом (на БКП) се превръща в парламент по европейски модел. Както е известно, помощната административна сграда на депутатите е предвидено да стане основна и там да се провеждат пленарните заседания. Плановете това да се случи през настоящата година обаче се оказаха невъзможни. Строежът се предвижда да приключи до средата на 2019 г. с акт 15.

След това предстои издаване на акт 16, което ще отнеме още няколко месеца работа на държавно-приемателна комисия. Това обясни Николай Бациев – държавен експерт в Дирекция „Управление на собствеността” на Народното събрание. Днес от администрацията на парламента организираха за медиите оглед на строежа.

След акт 16 бившият партиен дом и зала „Света София” пак няма да могат да приемат народните избраници за пленарните заседания.
Причината е, че след това започват процедури по допълнително оборудване в залата – озвучителни уредби, конферентни системи, система за гласуване. И това са обществени поръчки, които тепърва ще бъдат обявявани, заяви експертът Бациев.

Той не можа да отговори кога е реалистично преместването на депутатите. Било въпрос на процедури, обществени поръчки, обжалвания, наличие на изпълнители…

Реконструкцията била забавена по няколко причини. Едната е проблем с демонтажа на старите носещи колони, които били 80-тонни. Време отнело търсенето на експерти по специфични проблеми, както и ремонтът на бул. „Дондуков”.

Оскъпяване обаче нямало, въпреки че е имало препроектиране и смяна на плановете за стъкления купол.

Куполът продължава да се строи

Бъдещият покрив бил изключително сложно съоръжение. Такова нещо имало само в Бундестага, но там то било с много по-малка площ.
„Изключително сложен е стъклопакетът. Представляват два триплекса с междинно стъкло, със защити за UV, със специални филми за звукоизолация, със специални филми за акустика”, коментира Николай Бациев.
Това е довело до допълнително проектантско решение, което не е било предвидено.
Наложила се допълнителна обработка на стъклопакета заради непостоянната слънчева светлина, след консултации със специалисти.

„За момента се работи по въпроса да има възможност изказвания от място да се правят, тъй като се губи адски много време при придвижването на народните представители до трибуната за изказване. И в тази посока се водят разговори с парламентарните групи, вероятно трябва да се направи промяна в правилника. Говори се по този въпрос, разбира се. Ще се монтират дискусионни пултове на всяко работно място, за да може народните представители от място да се изказват”, разкри Николай Бациев.

След въпрос на „Флагман” – дали ще е по-широко и удобно на депутатите, той отговори: „Със сигурност ще им е по-удобно, със сигурност ще им е по-широко. Знаете, в старата зала беше им необходимо, за да се изкаже някой народен представител от средата на редовете, трябваше да станат 4-5-6 негови колеги.”

Залата е още в скеле, но са инсталирани два стола и депутатски банки като мостри.
„Столовете са сини – препратката е към Европарламента. Архитект Николов, екипът на „Ник консулт” това решение са взели. Мокетът ще бъде тъмносин, на фона на който столовете ще са малко по-светлосини. Обшивките по периферията са акустични панели с цвета на банките – тъмен дъб. И това, според арх. Николов, се съчетава добре в един общ ансамбъл”, заяви още Николай Бациев.

Столовете са с много специална основа. Достатъчно широко е да се минава зад тях.


Николай Бациев показва мострите на депутатски стол и банки

Оказа се, че депутатските места са 270, което би било проблем при свикване на Велико Народно събрание, когато народните представители са 400.
След питане на „Флагман” – какво ще се прави при възникване на такава ситуация, Николай Бациев отговори: „Има опция, която предвижда демонтаж на тези столове, монтаж на други столове и осигуряване на 400 работни места в тази зала. Това е предвидено като комуникации, като системи, като климатизация. Дали ще се прави, е въпрос на решение.”

Новата зала е с площ 1200 кв.м. Предвидена е много модерна и прецизна климатична система.
Фасадата и нейният син цвят също препращат към Европейския парламент.


Ремонтът продължава, но част от фасадата вече е изградена

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *