Бившият игумен на Руенския манастир край с. Скрино назначен за ректор на Пловдивската семинария въпреки отказа му да си покаже дипломата за висше

Кюстендилец на 39 години вчера бе назначен за ректор на Пловдивската духовна семинария. Белоградчишкият епископ Поликарп, чието светско име е Петър Трендафилов Петров, получи поста от Св. синод навръх 39-ия си рожден ден.

За младия епископ се знае, че е живял в бобошевското с. Блажиево и в гр. Бобов дол, има завършен ІХ кл. в Професионалната гимназия по машиностроене в гр. Дупница, след което се записва в Софийската духовна семинария „Св. Йоан Рилски“, 1 г. е студент по богословие в Московската духовна академия, а после и в Солунския богословски факултет при Аристотелевия университет. По време на обучението си в Гърция е назначен за игумен на новоизграждащия се Руенски манастир край с. Скрино, родното място на Св. Йоан Рилски.

В манастира младият игумен създава първото Православно радио в България, както и манастирско издателство. През 2008 г. е назначен за председател на катедралния храм „Св. Димитър Солунски“ във Видин, където води религиозни тв и радиопредавания, а от 3 г. е и викарен епископ на Видинския митрополит Дометиан, който бе погребан вчера.

В Пловдив еп. Поликарп също ще съвместява 2 длъжности – на ректор и трети викарий на Пловдивския митрополит Николай – абсолютен прецедент за БПЦ, където дори Българският патриарх винаги е имал най-много 2-ма викарии.

Назначаването на Поликарп за ректор предизвика сериозно брожение сред духовниците в Югозапада, които го познават около службите му в кюстендилските манастири. Само преди 3 г. срещу него назря бунт на свещеници, които го обвиниха с декларация пред Дометиан, че злоупотребява с пари и няма диплома за висше образование. Самият Поликарп тогава опроверга обвиненията за злоупотреби, но не обели дума за липсата на висше образование, което днес прави много любопитно назначаването му за ректор на Пловдивската семинария.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *