Бившият кмет на Благоевград К. Паскалев: В БСП липсва развитие на кадрите, лицата на партията трябва да са хора, свободни от зависимости

Костадин Паскалев отново бе избран за член на Националния съвет на БСП на конгреса преди 2 седмици. Бивш вицепремиер и регионален министър в кабинета „Сакскобургготски”, бил е два мандата кмет на Благоевград.

Г-н Паскалев, Вие сте едно от малкото знакови имена в новия Национален съвет на БСП. По-добре ли ще работи, след като на конгреса много други бяха изхвърлени?

– Зависи от ръководството. Очакванията на обществото са БСП да е силна лява партия, която ясно формулира основните теми в този тежък за държавата и за хората момент. Има пандемия, предпоставки за тежка икономическа и финансова криза. И неконцентрирано поведение на управляващите, което може да постави страната пред риск. Затова поведението на БСП е изключително важно. Но БСП не може да стане силна без идейно-политическа дискусия и без сериозни организационно-кадрови мерки.

– Какви?

– Те са свързани с няколко неща – в устава трябва ясно да се отбележат мястото и ролята на всеки от националните и местните органи. Сега има препокриване на компетенции, които трябва да бъдат ясно разграничени. Второ, в БСП липсват развитието и обучението на кадрите, въпреки че имаме всякакви институти. А това е задължително. Тази дейност трябва да бъде възстановена, като се следи развитието на кадрите. За да бъде силна една партия, тя трябва да има категорични послания към обществото, но те не могат да се изработят от хора, които са некомпетентни в политически план или не са професионално доказани. И най-важното са лицата на партията – това трябва да са хора, свободни от зависимости.

– Визирате ли някого конкретно?

– Не. Просто казвам, че трябва да са свободни от зависимости. Това трябва да са хора, които имат политическа култура и визия за развитието на обществото като цяло.

– Смятате ли, че БСП се очисти, след като в Националния съвет не влязоха основна част от критиците на лидерката?

– И аз съм критик.

– Но не Ви чувахме напоследък, мълчахте.

– Не съм мълчал! Казвал съм това, което мисля. Друг въпрос е колко са ме чували. Ако някой в БСП възприема случилото се на конгреса като очистване на партията, това е пълна глупост. Партията се е очистила от Първанов, Румен Петков, Таня Дончева, Мая Манолова – все лица, които по един или друг начин носят авторитет на политическия субект, в който членуват… Не е очистване, защото това са хора, които имат своите качества. Но им липсва търпение. И до известна степен това е морална самокритика на хората, които напуснаха БСП – до момента, в който не си избран за член на Националния съвет, ти се бориш, включително за председател. В следващия момент не си член на партията, защото не си председател? Това означава, че не си споделял идеята, онази цел, която те прави партиен член.

– Визирате напусналите с Красимир Янков?

– Да, това е критика към тях. Но категорично не го приемам като очистване. В БСП чуждото мнение се е уважавало винаги, а доколко е имало търпимост към него – ще видим оттук нататък. Защото една от основните задачи пред Корнелия Нинова е да се опита да стане обединител на лявото. Ако не стане, няма да успее в тази победа и тогава Гергов ще се окаже прав – че победата победи победителя. Казвам го, защото БСП като самостоятелен политически субект не означава нищо. Тя е важна само тогава, когато става двигател за промяна на обществото към по-добро. За да бъде такъв двигател, трябва да бъде силна и да бъде представлявана от такива хора, за които ви говорих преди малко. А практически всички важни въпроси, които стоят пред хората в момента, не се коментират и се неглижират. Няма значение каква е причината. Затова, коментирайки държавата, ще кажа, че един от основните приоритети трябва да е запазването на финансовата стабилност. Вакханалия е в момента във финансите. Първо, Бойко Борисов налива 2 млрд. в  „Хемус”, има това право, защото то му е позволено от закона за бюджета. Второ, начинът, по който се възлага изпълнението на съответните проекти, е допуснат в закона за обществените поръчки, който е написан така, че позволява всеки да прави каквото иска. А превъзлагането от „Автомагистрали” на други фирми, известни на всички, е престъпление от гледна точка на обществения интерес. Трето, никой не коментира темата за ВиК холдинга, където чрез нормативната уредба се създават предпоставки за кражби. БСП трябва да внесе промени в съответните закони.

– А вместо това е заета да гони Станишев, Миков, Гергов…

– За това говорим!

– Как си представяте Нинова като обединител на лявото, след като не може да обедини собствената си партия?

– Следващите 2-3 месеца са ключови дали БСП ще стане силна лява партия, или отмираща партия. Аз се надявам на първото. Важна е и подкрепата за хората. В тази сериозна критична ситуация Борисов ясно показа, че подпомага на калпак пенсионерите. Не го подценявам това – хората го искат и го получават по някакъв начин. Въпросът е дали е справедливо. Нужно е, но не е справедливо. И в този дебат БСП отново липсва. БСП се нуждае от ясна идейна и политическа платформа. Тя е в състояние да я изработи.

– Какво стана с идеята ви с Петър Мутафчиев и Янаки Стоилов да правите дискусионен клуб или движение в партията?

– Нека го наречем инициатива за силна лява БСП. Предполагам, че до седмици ще е факт.

– Ще има ново идейно движение като „Открит форум” на Красимир Премянов през 90-те ли?

– Не, това не е идейно движение, а инициатива. Не искам да правя сравнения с никого.

– Какво ще прави тази инициатива?

– Това, което е необходимо на БСП – предложения по политиките, които трябва да реализира партията. Не мога да приема, че БСП не става инициатор да се коментират национални проблеми като демографската криза, безкрайно слабото образование, което непрекъснато се самоунищожава с помощ от държавата.

– Защо не правите тези предложения във форматите, които съществуват – съвети и комисии, а с нова инициатива?

– Приемете го като група за натиск върху политическото ръководство, която ще изисква от него да прави точно тези неща, които са важни за обществото. Не казвам, че ние сме безкрайно прави, може и да грешим. Но съставите на комисиите и съветите трябва да са различни от досегашните и има нужда от две основни направления – идейно-политическо и организационно-кадрово. В първото влиза и всичко, свързано с отношението към коалиционните партньори. Във второто – всичко, свързано с подготовката за предстоящите избори. Има национални въпроси, които не се решават. Кой е казал в България трябва ли или не да се изгради т.нар. „Турски поток”? Всички мълчат – все едно американците и руснаците си говорят на територията на България, без българските политически субекти да вземат отношение.

– Това, което казвате, е критика към поведението на БСП като опозиция?

– Критикувам мълчанието на БСП и липсата на позиция. Но да не би ГЕРБ да имат позиция? Задавам елементарен въпрос – трябва ли да се строи АЕЦ „Белене”, или не? Всички мълчат. А след 20 г. ще внасяме ток.

– Как тогава БСП иска да вземе властта? Готова ли е?

– БСП трябва да се бори за висок резултат – над този от последните парламентарни избори.

– Но процентите на системните партии падат. И на тези избори алтернативата на сегашната власт ще се търси в други политически сили, а не в БСП.

– Кои са новите политически субекти? Не съм видял техни тези! Но ми се иска първо да видя политическите тези на БСП. Членувам в БСП и ме интересува тя да е силна.

– Но силна и единна ли е БСП в момента? Нинова твърди, че партията е единна, само елитите са разцепени. Но в прекия вот видяхме, че за нея гласуваха половината от всички социалисти, а 1/3 не отидоха до урните…

– Ще го кажа така: Напускането на партията от хора, които я критикуват, не я прави по-силна.

– Очаквате ли този процес да се задълбочи и да има нови напуснали?

– Не, не очаквам. Надявам се на обратното. И БСП да започне да прави политика, която е полезна за обществото.

– Стана ли БСП ГЕРБ-2, както я определят много критици на лидерката?

– Не, защото би трябвало да стане БКП-3.

– Защо?

– Защото ГЕРБ е БКП-2. Надявам се, че не е станала. Поради една проста причина – досега не съм видял Корнелия Нинова да уволнява или назначава някого. В общи линии към нея или се присъединяват, или я напускат. По-скоро я напускат.

– Е, тя уволнява на територията, която има – на „Позитано” 20…

– Това бе отговор на политическите маньоври на Борисов със субсидиите.

– Като говорим за уволненията на Борисов – знаковото лице на ГЕРБ Данаил Кирилов е ваш партньор…

– С Данаил Кирилов нямам общ бизнес. Имали сме през 2003 г. Не съм го виждал от сватбата на дъщерята на тогавашния главен секретар на МРРБ – т.е. преди доста години.

– Дъщеря Ви е в една кантора с него?

– Да, тя има съдружие 20 или 25% в негова юридическа кантора от 2003 г., която досега не е имала дейност.

– И не сте се виждали с него наскоро или като министър?

– Не сме се виждали дълги години, много преди да стане министър.

– Да не се окаже, че сте подводница на ГЕРБ в БСП? Темата е модерна – всички, които критикуват лидерката, са обвинени в съглашателство с ГЕРБ…

– По-скоро Корнелия Нинова ще се окаже подводница на ГЕРБ, отколкото аз.

– Това е силно твърдение. Имате ли доказателства в тази посока?

– Не, никога не съм се занимавал с конспирации.

– Комфортно ли ще се чувства Нинова с този състав на Националния съвет, в който няма да чува много критики?

– Няколко неща ще покажат накъде тръгва Корнелия Нинова. Първо, какъв ще е съставът на Изпълнителното бюро – надявам се в него да влязат лица с ясна политическа визия за държавата, професионалисти в сферата си – носители на секторните политики, които БСП ще формулира. Защото хора, които отникъде са станали политици, не ми вдъхват доверие. Второ, изборите по традиция предизвикват напрежение с реденето на листи. Много се надявам да не бъде пресяване на верни или неверни хора на някого, а да влязат хора, политически грамотни и професионално подготвени, за да печелят доверието на гражданите. Третото, което предстои на Нинова, е ясно формулиране на отношението към президентската институция и бъдещите президентски избори.

– Има ли напрежение между Нинова и Радев?

– Не мога да кажа. Президентът се изказа изключително позитивно за Нинова, но не чух реакция на Нинова за неговите действия. А президентът е единственият, който казва нещата, които мислят близо 60% от хората в държавата.

– А Нинова му отмъква втори шеф на кабинета?

– Не коментирам. Не смятам, че Калоян Методиев принадлежи на БСП.

– Мнозина го виждат като водач или поне в следващите листи на БСП.

– Ами да му е честито! Или да е честито на председателката!

Назаем от 24 chasa

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *