Бившият магазин „Арон” в Благоевград обявен за продан срещу 574 000 лв.

Благоевградски съдебен изпълнител обяви първа публична продан на бившия магазин „Арон” в центъра на Благоевград. Оценката на обекта с площ 332,83 кв.м, който е на партера на жилищен блок „Парангалица” №2, е 573 918 лв.

Бившият мебелен магазин от полската верига „Арон”, в който през последните години се помещаваше магазин за китайски стоки, е с непогасена ипотека от 2011 г. и 6 наложени върху него възбрани. Рая Карадашка – дъщеря на съсобственика на фалиралата през 2016 г. мебелна верига Стоян Карадашки, е назначена за пазач на имота.

Мебелна къща „Арон”, настанила се в България през 1999 г., влезе в общественото полезрение миналата година, когато магазинът й в столичния квартал „Люлин” бе обявен за продажба срещу 8,12 млн. лв. по искане на кредитори за просрочени дългове на „Арон Груп”. По същото време стана ясно, че освен върху сградата и земята в столичния квартал са вписани възбрани и върху над 12 дка имот в с. Кубратово и 10 дка парцел в с. Лозен край София. През есента на същата година в Благоевград съдебен изпълнител обяви за продан 3-стаен апартамент на ул. „Братя Иванови” с площ 114 кв.м – имот на Евгения Иванова и фирма „Сан Фернандо” ЕООД, чийто собственик на капитала се оказа синът на Стоян Карадашки – Росен.

Баща и син Карадашки са съдружници и собственици на капитала в десетки фирми. Самият Росен Карадашки започва да развива бизнеса си преди 15 години, а бумът му настъпва по време на строителния разцвет. През 2009 г. се образува първото дело срещу Росен Карадашки и негов партньор във „Финанс холд“ ООД за лихварска дейност. През изминалите 9 г. са разпитани десетки свидетели, които твърдят, че въпреки че редовно плащат вноски по заемите към Карадашки, в крайна сметка имуществото им бива отнето.

Баща и син правят преврат и в „Мебели Арон” – веригата мебелни магазини на „Арон Груп”, в която съдружници са Ст. Карадашки, Константин Генчев и полякът Артур Каласка.

През февруари 2016 г. хора на Росен Карадашки нахлуват в главния офис на „Мебели Арон“ в кв. „Дианабад“ и в най-големия магазин на бранда в жк „Люлин“ и ги превземат – изгонени са всички служители, спрени са сървърите, фирмената документация е събрана и частично унищожена, а важни документи за собственост са укрити. 2 месеца по-късно от банката, обслужваща „Мебели Арон“, алармират останалите съдружници във фирмата, че всичките й имоти са запорирани. Оказва се, че Стоян Карадашки чрез фиктивни заеми е задължавал „Арон Груп“ ООД в полза на своя син Росен Стоянов Карадашки. Общата стойност на симулативно поетите задължения от Стоян Карадашки, в качеството му на управител, от името и за сметка на дружеството е близо 1 800 000 евро, а възбранените имоти само извън София са на стойност над 7 000 000 лева. Никъде в счетоводството на фирмата няма данни за такива заеми, а по банковите сметки на „Мебели Арон“ няма постъпили подобни суми.

Само преди 2 месеца Р. Карадашки бе обвинен в изнудване на бившия съдружник на баща си К. Генчев и прибран в ареста. Обвинението е, че изнудвал Генчев за 20 000 лева, в противен случай заплашвал, че ще разпространи направен от него запис на среща, на която двамата е трябвало да разделят активите на мебелната къща. Прокуратурата внесе обвинителния акт в съда в края на август, но делото още не е тръгнало.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *