Бившият машинист на теснолинейката Рила- Кочериново- Рилски манастир Хр. Папукчийски: За една зима влакчето возеше по 140 000 пътници, а през лятото до 700 000, голяма грешка беше, че през 1961 г. го спряха, една от многото по времето на социализма

Христо Димитров Папукчийски е роден през 1933 г. в гр. Рила. Завършил е гимназията в родния си град, а след това се е обучавал във военновременната локомотивна работилница в гр. Горна Оряховица. Работил е в Петрич. Бил е машинист на теснолинейката Рила-Кочериново-Рилски манастир. Над 40 години работи в тази сфера. Със съпругата му Гергина са заедно от 63 години. В момента живеят в Дупница.

– Г-н Папукчийски, Вие сте роден в полите на Рила планина, в китния гр. Рила. Ако се върнете назад във времето, с какви спомени сте от детските и юношеските си години?

– Моят род е от Рила. Дядо ми е отглеждал три стада овце, имал е и овчари чираци. Баща ми Димитър е бил железничар-спирач, работехме по 12 декара тютюн. Родителите ни възпитаваха на трудолюбие. Животът в Рила от моето детство беше спокоен. Хората си помагахме, нямаше кавги. В града имаше болница, гимназия. Аз завърших гимназията в родния ми град, а след това постъпих в казармата.

– Много мъже, които са служили в казармата, смятат, че тя е губене на време… По Ваше време имаше ли издевателства в родната казарма?

– През 1952 г. постъпих в поделението в Кърджали. След това ме преместиха в 11-а Танкова бригада в Пловдив. След това се върнах пак в поделението в Кърджали. Там наследихме немските танкове „Майбах”, а след това дойдоха и руските. Нямам лоши спомени от казармата. Аз бях с чин сержант. По мое време нямаше извращения от рода да мерят новобранците с клечки пода на помещението. Нямаше такива неща. Войниците, които служеха в поделението, бяха с образование. Тогава служехме по три години.

– Били сте машинист на теснолинейката по линията Рила-Кочериново-Рилски манастир… Какви бяха условията на работа по Ваше време?

– След като се уволних от казармата през 1955 г., се върнах в гр. Рила. Така ми протече животът, че на 20 ноември 1955 г. отидох в гр. Горна Оряховица при г-н Радованов. Той ме попита: „Вие от гр. Рила ли сте?”. Аз му отговорих: „Да“. Повече и не говорихме. Шест месеца бях ученик във военновременната локомотивна работилница, а като минаха тези месеци, ме изпратиха в Петрич. Условията на работа бяха много добри, заплащането също. През 1958 г. отидох в Рила и бях назначен за машинист на теснолинейката Рила-Кочериново-Рилски манастир. През зимата влакчето возеше по 130 000-140 000 пътници, а през лятото стигаха 700 000. На 31 март 1961 г. махнаха теснолинейката, което беше голяма грешка… През социализма имаше много грешки. Беше голяма грешка, че взеха имотите на хората. На нас ни взеха 12 декара земя, животните. Грешките са големи…

– С Вашата съпруга Гергина имате щастлив семеен живот. Каква е рецептата за него?

– С моята прекрасна съпруга Гергина, която е кулинарен технолог, се запознахме през 1957 г. Оженихме се през 1958 г. Живеем повече от 60 години задружно, лоша дума не сме си казали. Аз й давам пенсията си и тя се грижи за финансовите въпроси. Имаме две деца, трима внуци и четирима правнуци. Рецептата за щастлив семеен живот е обич, уважение, разбирателство и доверие.

– Как минава един Ваш ден като пенсионер?

– Всеки ден се срещам с моите приятели от квартала. Пием кафе. Имам и хоби, което ми е още от дете. Обичам да колекционирам пощенски марки, календари на футболни отбори… Това ми доставя удоволствие.

– Вие сте човек с голям житейски опит. Следите ли политическата обстановка в страната и какво Ви е мнението за антиправителствените протести?

– Следя, разбира се, политическата обстановка в България. Не съм съгласен с президента на България ген. Радев. Защо с вдигнат юмрук подтикна хората да протестират?! Не съм съгласен и с позицията на лидерката на БСП г-жа Корнелия Нинова. Защо, като е толкова лошо в САЩ, нейният син завърши там и сега работи в САЩ, а не отиде в Русия? За мен премиерът на България ген.-лейтенант Бойко Борисов е най-добрият политик досега. България трябва да си остане парламентарна република.

– Какво ще посъветвате българските политици?

– Българските политици да работят за българския народ.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *