Бившият областен управител Л. Пранжев: В Благоевград вече е смъртоносно да не си болен от Ковид, хората с други болести останахме без здравеопазване

„В Благоевград, ако не си болен от коронавирус, нямаш никакъв шанс за лечение” – до този извод стигна бившият областен управител на Благоевград Любим Пранжев, който от години е инвалид и поне по 4 пъти годишно му се налагат специфични медицински процедури, които могат да се правят само в болнично заведение. Оказало се обаче, че този месец не може да направи процедурата в Благоевград, защото урологичното отделение на местната МБАЛ е пълно с болни от коронавирус, а той не е.

Ето какво разказа Пранжев за перипетиите си с родното здравеопазване в условията на епидемия от Ковид:

„Бъбреците ми функционират с помощта на нефростоми, вкарани през гърба. Те се запушват приблизително на 3 месеца и трябва да се сменят. Позвъних на д-р Узунов, при когото правя тази процедура няколко пъти годишно, но се оказа, че този месец няма да стане в МБАЛ -Благоевград, защото урологично отделение е отделено само за болни с коронавирус. Тъй като д-р Узунов е единственият специалист в Благоевградска област и работи в МБАЛ, оказа се, че няма къде да ме приеме, за да ми направи тази процедура. 

Аз съм от привилегированите пациенти, защото като областен управител в София имам много познати лекари и успях да си издействам приемане другата седмица в УМБАЛ  „Св. Анна“. И там има болни от коронавирус, но ми обещаха да намерят някоя „чиста“ операционна, за да направим манипулацията. Къде обаче ще отиде някоя баба от село, която не познава никого и за нея цялото здравеопазване е „нашата болница“? При това тук става въпрос не за планова операция, а за спешен случай“.

За друг проблем сигнализира санданчанинът Марио Тънов, който работи в ДП национална компания “Железопътна инфраструктура”. Той касае издаването на болнични листове за болни от коронавирус.

Баща ми е болен с двустранна пневмония. 15 дни борба с болестта! След издаване на първичен болничен лист се наложи продължаването му. Вторичният болничен трябваше да се подпише от OЛКК. И тъй като баща ми е на легло, аз се заех с нелеката задача да получа действително полагащия му се болничен. След един час висене пред кабинета на OЛКК в Сандански ми казаха, че поради липса на персонал трябва да отида до болницата или в Петрич, или в Благоевград. Като най-близка дестинация избрах Петрич. Оттам ме върнаха с мотива, че те не успяват да обслужат техните пациенти, какво остава за тези от Сандански. Заминах за Благоевград. В тамошната болница не успях да открия лице от персонала, което да ме насочи към OЛКК. Наложи се да отида до РЗИ – Благоевград, откъдето ми казаха да се върна в болницата и да потърся д-р Чавдар Михайлов. Открих го. Без да ме е изслушал и да е погледнал изобщо направлението, издадено за вторичен болничен, заяви, че документът струва 50 лева. Изчаках да прегледа първо двама пациенти. Когато влязох отново в кабинета му, издаде на баща ми първичен болничен лист с обяснение, че той не работел с такива направления. Като прибавим към тези 50 лв. още толкова за  гориво за колата, за да обикалям областта, „синя зона“ и т.н., май болничният се обезсмисля! При това говорим за държавен служител, редовно плащащ си здравните осигуровки!

Питам аз къде са отговорните за тази цялата система, най-вече в поликлиниката в Сандански?! Ако лекарят от OЛКК е болен, нима няма кой друг да го замести? Ами ако аз не бях свободен и трябваше баща ми лично да се заеме с действително необходимия му болничен?“.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Възмутен

    Както г-н Пранжев е успял да се вреди,така и Вие като син изпълнявате дълга си,имате възможност.Представете си човек,който няма тия възможности,а разчита на здравната система.Аз като такъв,също съм минал по тоя път.РАЗОЧАРОВАН ОТ ВСИЧКО И ВСИЧКИ В БЪЛГАРИЯ.

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *