Бившият ОбС шеф Я. Тодоров представи книгата си за евреите в Дупница

Бившият председател на Общински съвет – Дупница и носител на званието „Будител на годината – Дупница 2020“ Явор Тодоров представи пред дупнишката общественост най-новата си книга „Хроника за дупнишките евреи“. Събитието се организира от председателя на организацията на евреите „Шалом“ Леонид Хаздай в НЧ „Зора 1858“ – гр. Дупница.

„Много хора ме питат откъде ми е дошла идеята да се насоча към тази тема история на еврейството. В нашите две семейства – моето и на моята съпруга нотариус Ася Радкова, винаги се е говорело с интерес за еврейството в Дупница. За ролята и мястото на Димитър Икономов. За спасяването не на дупнишките, а на българските евреи. Това ме накара да се обърна към тази история”, разказа авторът.

Да уважат събитието бяха дошли бившият вътрешен министър на Република България, преподавател в ЮЗУ „Неофит Рилски“ – Благоевград, проф. Веселин Вучков, почетният гражданин на община Дупница проф. Рахамин Даниел Шекерджийски със своята дъщеря Стела. Той сподели спомени за детството си в гр. Дупница. Председателят на Общински съвет – Дупница инж. Костадин Костадинов, председателят на НЧ „Зора 1858“ и заместник-председател на Общински съвет – Дупница адв. Йонко Гергов, бившият председател на Общински съвет – Дупница Михаил Панчев и др. На всички читалища в община Дупница бяха дарени книги.

НИКОЛАЯ ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *