Бившият преподавател в АУБ Д. Х. Емери пред „Струма”! Медиите в САЩ вече нямат за цел да отразяват новините, а да контролират мнението на хората, това се видя на изборите

Дейвид Хауърд Емери е известен на читателите на „Струма” от многобройните си интервюта за вестника. Роден е в щата Пенсилвания (САЩ), а е живял и в щатите Алабама, Южна Каролина, Тексас, Илинойс, Флорида. На 18-годишна възраст постъпва като доброволец във Военновъздушните сили (ВВС) и служи 9 години като авиомеханик и експерт инструктор, а след това 11 години като офицер по поддръжката на самолети. Разпределян е в Тайланд, Гърция, Германия, Белгия. В Германия е работил в Генералния щаб на американските ВВС в Европа. След 20-годишна служба се уволнява като капитан.

Има завършени две магистърски степени – по богословие в Християнския университет в Лабък (Тексас) и по педагогика в Бостънския университет. Почти 10 години преподава в Езиковия център на Американския университет в Благоевград, а от няколко години семейството му живее в щата Тексас. Твърд поддръжник е на Републиканската партия. След президентскитe избори на 3 ноември и последвалите драматични събития е важно да чуем неговия компетентен и задълбочен анализ на политическата ситуация в САЩ.

– Преди да започнем интервюто, искам да кажа няколко неща. До този момент, 8 ноември, още не знаем кой спечели изборите официално. На този етап нещата ще се решат в съда. Важно е да отбележим, че Тръмп направи няколко предизборни обещания и не само ги изпълни, но и направи много други неща, които са в интерес на страната. Днес Америка е по-добре и е по-силна отпреди четири години. Джо Байдън обеща, че ще отмени много от промените на Тръмп и аз се страхувам, че това ще е в ущърб на САЩ и на света.

– Като убеден републиканец и активист на Републиканската партия в окръг Атаскоса на щата Тексас как ще характеризираш избирателната кампания в САЩ през 2020 година?

– Кампаниите на двамата кандидати нямат сравнение. Байдън не излизаше от дома си. Мероприятията му бяха малки и ограничени до 9:30 часа сутринта. Даваше кратки интервюта. Единственото му послание е, че Тръмп е лош, че не е спрял Ковид-19 и че само Джо Байдън може да се справи. Подробности няма.

В същото време Тръмп провеждаше по 3, 4, даже 5 митинга на ден в няколко щата, на които методично изреждаше постиженията на администрацията си, излагаше политическата си платформа и плановете за бъдещето. Накрая показваше и монтажи от изказвания на Байдън по важни въпроси, защото самият Байдън не се изказваше публично. Митингите на Тръмп бяха с рекордна посещаемост. На този в град Бътлър, щата Пенсилвания, дойдоха 57 000 души. Никой досега не е виждал такава кампания. На митингите на Байдън присъстваха медии, поставени в бели кръгове, и шепа привърженици.

Връзката между Тръмп и неговите привърженици е изключително силна. Той има 97% одобрение сред републиканците. На тези избори за него гласуваха рекорден брой афроамериканци, латиноамериканци и други хора от малцинствата. Не знаем много за привържениците на Байдън, защото не видяхме много публична подкрепа за него. Най-големите му привърженици са медиите, които го възхваляваха непрестанно.

– Как протича епидемията от Ковид-19 и доколко тя е фактор за резултатите в изборите?

– Ковид-19 продължава да е проблем, но има въпрос дали това е пандемия. Ние тестваме много и имаме повече положителни резултати. Но процентът на хоспитализирани хора е много нисък. Само около 6% от хоспитализираните пациенти се лекуват от Ковид. Шансът за оцеляване на повечето хора е над 99%. Всяка смърт е трагична, но с всеки изминал ден излизат форми на лечение и лекарства, които увеличават шанса за спасение. Лекарствата, с които излекуваха Тръмп, са много ефективни и неговата администрация ще ги направи безплатни за всички, които имат нужда да се лекуват.

Вярвам, че Ковид изигра решаваща роля в тези избори. Медиите направиха всичко възможно да предизвикат паника и страх в населението. По време на кампанията Байдън се възползва от този страх, за да твърди, че Тръмп не е успял да спре вируса. Истината е, че Тръмп направи всичко възможно, и то възможно най-бързо на федерално ниво; за рекордно кратко време Тръмп активира всички ресурси на федералното правителство, за да се справят с вируса. Но Ковид е вирус. Това е. Хората не могат да се скрият от него и той рано или късно ще се разпространи. Много интересно какви вълшебни мерки ще вземе Байдън, за да спази предизборното си обещание да спре вируса и да успее да направи нещо, което Тръмп не е успял да направи. Този вирус ще извърви пътя си и може никога да не изчезне. Но вече знаем много повече за него, лекуваме го успешно и смъртността спадна драстично.

– Откога се практикува в САЩ дистанционно гласуване по пощата и каква част от американците се възползват обичайно от нея?

– До неотдавна гласувахме само в първия вторник на ноември лично. През Втората световна война се въвежда възможността да се гласува по пощата с така наречената absentee ballot (бюлетина за неприсъствено гласуване). Но системата е била много строго регулирана. Хората, които са извън постоянното си местоживеене, е трябвало да докажат, че са регистрирани да гласуват, официално да поискат бюлетина от местните власти, да я попълнят и подпишат пред законен свидетел и да я изпратят по местоживеене преди датата на изборите.

Но по време на тези избори някои щати напечатаха милиони бюлетини и ги изпратиха по адреси на хора, които не са ги поискали. Много хора получиха повече от една бюлетина, защото са се преместили от един адрес на друг и получават бюлетина и на двата адреса. Нищо не може да ги спре да гласуват на две места. Други щати решиха да зачетат получени след деня на гласуването бюлетини, докато по федерален закон се зачитат само бюлетини, пристигнали до затварянето на секциите в деня на гласуването. Някои щати дори решиха, че не е нужно подписът на бюлетината да съвпада с подписа на регистрацията. Тези и други промени, направени в дните преди гласуването, доведоха до възможности за корупция и измама. И затова Тръмп оспорва резултатите по съдебен съд.

– В интервю след избирането на Обама за президент ти спомена, че демократите в някои щати допускат да гласуват и нелегални емигранти. Възможно ли е да бъде доказано това по съдебен път и какво следва, ако се докаже?

– В Калифорния разрешават на незаконно пребиваващи да притежават шофьорска книжка, с която можеш да гласуваш. Голяма е вероятността да са гласували хора, които нямат право да гласуват. Това може да се докаже по съдебен път, но властите на щата трябва да разследват. Досега това не се е случило.  Щатите, които издават шофьорски книжки на незаконно пребиваващи, не са склонни да разследват.

– Вечерта на 3 ноември Доналд Тръмп обяви тревогата си, че му открадват победата. Оспорването на резултатите в ключовите щати дава ли шансове за преобръщане на резултатите, които в момента предричат победна преднина на Байдън?

– Вечерта на изборите ние гледахме как преднината на Тръмп в Пенсилвания и Джорджа расте все повече. Той водеше и в Уисконсин и Мичиган. И изведнъж всичко спря. Преброяването започна да се бави. Фокс нюз започнаха да подхвърлят, че едва ли резултатите ще излязат тази вечер и че не могат да излъчат победител. Защо? Нали виждаме цифрите; виждаме процента на преброени гласове; виждаме кой с колко води. Големи щати като Тексас, Флорида, Охайо си преброиха гласовете в рамките на деня. Броенето спря, когато се видя, че Тръмп води. Излязоха репортажи, че в ранните часове на следващия ден били пристигнали 140 000 непреброени бюлетини и всичките са за Байдън. Каква е статистическата вероятност? Това се случва в няколко щата, като например Аризона и Уисконсин. Цифрите са достатъчни да обърнат резултата. През 2016 година победата на Тръмп в Пенсилвания му донесе окончателната победа. Само през последните няколко месеца законодателната власт в Пенсилвания, управлявана от демократи, прие закони, с които да попречат на Тръмп да спечели. През нощта на изборите Тръм водеше в Пенсилвания със 17%. През следващите дни тази преднина се стопи, когато бюлетините продължиха да се броят зад заключени врати, без да се сверяват подписи, и Тръмп загуби с няколко процента.

– Допусна ли грешки в управлението си и по време на кампанията Тръмп?

– Тръмп е бомбастичен. Донякъде заради тази черта той е преуспял бизнесмен. Той често се присмива на опонентите си, когато счита, че нападат него или страната. Тръмп е патриот до мозъка на костите си. Бомбастичният му стил му донесе много почитатели, но не се хареса на други. Извън публичното пространство той е щедър домакин, изключително внимателен и грижовен. Той желае на всички в Америка доброто.

Не мога да се сетя за едно нещо, което да не е постигнал. Икономическата му политика доведе до огромен успех за всички. Всички икономически индикатори показаха успеха му. Стената драстично намали незаконното прекосяване на границата. Инициативите му по международна търговия спасиха хиляди работни места в Америка и донесоха огромни доходи от тарифи. Не мога да се сетя и за едно лошо решение, което да е било в ущърб на страната. Всичко, което прави, е в интерес на Америка. Той често казва: „Аз съм президент на САЩ, не на света.“ Знае се, че когато Америка е силна и стабилна, и останалите държави печелят. Левите го мразят заради характера му и заради успеха му. Той беше аутсайдерът, който помогна на Америка повече за четири години, отколкото други администрации, управлявани от професионални политици, за сто години.

– Съгласен ли си с мнението, че пропагандата по медиите е основен фактор в избирателната кампания? Известно е, че повечето медии в САЩ са открити проводници на политиката на Демократическата партия. Какво казва американската конституция по този въпрос?

– Да, без съмнение! Повечето медии са с леви разбирания и ще направят всичко, за да спрат консерватизма в Америка. Медиите вече нямат за цел да отразяват новините. Те имат за цел да контролират мнението на хората, като представят новините по един или друг начин.

Те са огромен фактор, може би най-важният, по време на изборите. Дори в момента те се опитват да контролират ситуацията, като обявяват Байдън за победител, сякаш те решават резултатите от изборите. Байдън не може да бъде провъзгласен за победител, преди процесът да приключи законно и резултатите от изборите да са официално ратифицирани. Истинският победител не се излъчва, докато официалните резултати не бъдат ратифицирани, което обикновено става месец след приключването на преброяването, и съдебният процес не е окончателно приключил. Много е вероятно Върховният съд да трябва да реши кой е законният победител. През 2000 г. се случи нещо подобно, когато обявиха за победител Ал Гор, но 37 дни по-късно Върховният съд реши, че щатът Флорида е спечелен от Буш и Буш стана президент.

– Ти ми писа снощи за извъртането (предателството) и на „Фокс нюз”, може ли да дадеш малко повече подробности кога и как се случи това?

 – Директорът на бюрото по изборните резултати, което излъчва предполагаемите резултати, е работил за Хилари Клинтън и е неин донор. Те обявиха Аризона за Байдън шокиращо рано, когато много нисък процент от гласовете бяха преброени. Никоя друга медия не беше обявила официално резултатите в Аризона. Тяхното решение имаше огромен психологически ефект и изглеждаше напълно целенасочено. Новият изпълнителен директор на „Фокс” е с леви разбирания. През последните седмици публикациите на „Фокс” във Фейсбук бяха само за Байдън и само положителни, а нищо за Тръмп. Републиканците масово изоставят „Фокс” и следят други публикации. Ние също редовно гледахме „Фокс”, но го изключихме.

– И на кои медии разчита екипът на Тръмп, след като дори Гугъл и Туитър го цензурират…

– Не знам. Той все още ползва Туитър, макар и някои от постовете му да са цензурирани. По време на президентството си Тръм разчиташе на пресконференции и на митинги с привържениците си. Много успешни бяха интервютата му преди да се качи на хеликоптера или самолета. Той отговаряше на въпроси от най-различна тематика в рамките на кратко време.

– По телевизията гледаме протестиращи с коренно противоположни искания. Преди месеци ти не изключи разделението в американското общество да доведе до гражданска война. Сега какво мислиш за подобно развитие?

– Говорим за война между два коренно различни мирогледа, които нямат нищо общо и няма как двете страни да намерят общ път. Демократите заклеймяват Америка като провал и искат „фундаментално да променят Америка“. Републиканците обичат Америка и искат да я подобрят. Демократите смятат, че личната свобода не е „справедлива“ и затова държавата трябва да я контролира и така всички да са еднакво „свободни“. Републиканците поставят личната свобода на първо място и затова властта на държавата трябва да бъде контролирана.

Демократите и левите искат да вярвате, че Америка е расистка държава, която потиска малцинствата. Републиканците вярват, че Америка е страна на неограничените възможности за всички хора, независимо от расата им. Доказателството е, че хора от всички народности идват в Америка и успяват. Примерите за постигнали огромен успех хора от малцинствата са многобройни. Вижте Кларънс Томас, върховен съдия на САЩ, например. Попитайте Леброн Джеймс, който в най-голямата криза си купи имение за 44 милиона долара, колко потиснат се чувства.

Има едно интересно изследване от известен историк, който между другото е афроамериканец, което показва, че най-вероятният брой роби, докарани в Америка, е около 300 000. Оттогава насам милиони африканци са пристигнали в Америка доброволно като имигранти с цел да станат американски граждани и да живеят Американската мечта. Явно не са разбрали колко „расистка“ е новата им родина.

– Соросовите стипендианти у нас, в Източна Европа и на върха на ЕС не скриват радостта си от бъдеща победа на Байдън. Привържениците на традиционните семейни ценности обаче са сериозно обезпокоени и недоумяват как е възможно най-голямата световна сила да попадне в ръцете на страдащ от старческо слабоумие и замесен в десетки корупционни скандали. Сподели ни своята прогноза – какво ще донесе на света евентуално бъдещо управление на Байдън?

– Байдън ще урони уважението на нациите по света към Америка точно заради причините, които изтъкваш. Светът правилно вижда Байдън като страдащ от старческа деменция и слаб лидер, който лесно ще се поддаде на въздействието на външни сили. Ако се докаже, че е корумпиран, той и синът му могат да бъдат лесно атакувани и изнудвани. Страни като Китай и Русия ще се възползват от слабостта на Байдън, за да заемат силни позиции. Сигурността на  Америка ще бъде застрашена, а икономическото й положение – отслабено. Страхуваме се, че нашите партньори ще се усъмнят, че Америка ще може да играе ролята си на лидер.

– Дейвид, а ти лично как преживяваш тези избори?

– Списъкът с успехите на Тръмп е толкова дълъг, че човек не знае откъде да започне. Има и три номинации за Нобелова награда за мир за работата му с близкоизточните нации. Какво трябва да направи човек, за да спечели одобрението на хората?!

На демократите всичко им се разминава. Градовете с най-голяма престъпност се управляват от демократи. Всички размирици, които видяхте, станаха в градове с кметове демократи. Това са градовете с най-голяма безработица и бездомници, с най-високи данъци, но и с празна хазна поради затворените им бизнеси. Кметовете и губернаторите им позволиха на активисти и анархисти да чупят, крадат, горят и ограбват частната собственост на собствениците на бизнеси и на гражданите на града и на щата. Тези безчинства не само бяха допуснати; те бяха открито насърчавани и одобрени от демократите като право на тези с натрупан гняв (разбирайте – гняв от расизма на Америка) да се изкажат. И същите тези жители на демократично управляваните градове на изборите пак гласуват за демократите. Не мога да разбера кой, ако не гражданите на тези градове и на тези щати, ще поиска от управляващите демократи отговорност. Не мога да си го обясня. Хората гласуват за тях въпреки всичко.

Времето ще покаже. До днес все още не се знае какво ще стане. Има три клона на държавата, които я управляват и които взаимно се контролират – законодателната, изпълнителната и съдебната. Байдън няма да може да направи всичко, което иска, без съдействие от другите две части на държавата. Аз вярвам, че сърцето на Америка е силно и добро. Америка е преживяла и други кризи и ще оцелее отново.

Интервюто по интернет взе

ЛАЛКА БЕНГЮЗОВА

Преводът е на БОРЯНА ЕМЕРИ

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *