Бившият студентски лидер в ЮЗУ и ексшеф на СДС Стефан Иванов по стъпките на Колумб на карибския остров Мартиника, научи се да сече с мачете, в местен магазин видял сувенири с шопски носии 

Бившият студентски лидер в ЮЗУ и някогашен шеф на СДС Стефан Иванов изкара вълнуваща седмица на екзотичния остров Мартиника. Той беше ръководител на международна група от 25 учители и ученици от 6 държави – България, Франция, Италия, Испания, Румъния и Полша. Пътешествениците минаха по стъпките на Христофор Колумб, откривателя на острова, който е френска колония.

„Остров Мартиника се намира в Атлантически океан, има действащ вулкан, който през 1902 г. изригва и убива за 3 минути 40 000 души от тогавашната столица – гр. Сан Пиер. Спасяват се само двама, единият от които е затворник в тъмница под земята. В момента там живеят 400 хиляди жители”, обяснява разпалено Стефан.

Пътешествието до Острова на цветята започнало екстремно още от началото. Българската група от двама учители и трима ученици, отличници по история, имали билети за „Еър Франс”, които обаче били в стачка и се наложило на отиване да летят с други компании, но все пак стигнали.

„Настанихме се във вили, тъй като там няма хотели. Дадоха ни джипове и беше много интересно да разгледаме острова. Ходихме из гъсти гористи местности, показваха ни как се ползва мачете при нужда, брахме банани от дървета, посетихме плантация за захарна тръстика, разчупвахме току-що набрани кокосови орехи. Ядохме най-различни пресни плодове, иначе храната им е доста интересна, но странна, повечето е креолска. В двора на нашата вила имаше гнездо на колибри и всяка сутрин ги виждахме.

Иначе беше жега и лепкава влага. Има странни животни и за мой ужас ме изпоядоха жестоко комарите, въпреки че се пръсках с какво ли не срещу тях. Участвахме в традиционното плуване с лодки, наречено Yole saling.

Най-интересното беше, че в един ресторант във вътрешността на острова имаше различни сувенири от други държави и видяхме кукли на мъж и жена в шопски носии…

Нашата група ходеше на плаж на Карибско море и Атлантическия океан, но аз предпочитах басейна на вилата, в която бяхме настанени”, разказа за пътешествието Стефан Иванов.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

 

 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *