Бившият съветник Илко Стоянов обсъждан с К. Нинова за кандидат-кмет на Благоевград от БСП, той изненадан: Не са ме оферирали, но и да се съглася, ще съм независим

Лидерът на БСП Корнелия Нинова в понеделник вечерта се е появила инкогнито в Благоевград на изнесено заседание на Изпълнителното бюро на партията, научи в. „Струма“. Темата на заседанието е била организационна – Нинова е уведомила партийната структура за сроковете, в които първичните партийни организации на БСП трябва да направят номинациите си за кмет и общински съветници по отделните общини предвид предстоящите през октомври местни избори.

Конкретни имена не са били обсъждани, но под сурдинка се заговори, че Нинова е коментирана евентуална подкрепа на БСП за бившия общински съветник в Благоевград и настоящ заместник-кмет на Петрич Илко Стоянов. Същият влезе в ОбС – Благоевград преди 4 г. от партията на Светльо Витков „Глас народен“, но миналата пролет хвърли оставка, бесен заради отказа на местния парламент да гласува за референдум за разкопките край Покровник.

“Това не е “оставка”, а прекратяване на участието ми в един компрометиран според мен орган на местно самоуправление”, обясни тогава Стоянов в отворено писмо до медиите, в което нарече колегите си в ОбС – Благоевград „повярвали си, че са „политическия елит”, който е решил, че не се нуждае от помощта на обикновения избирател”.

Вчера Стоянов чу от нас, че името му е било обсъждано в червената централа в Благоевград. „Никой от БСП не ме е оферирал, но и аз самият до момента не съм решил още дали ще участвам на местните избори като кандидат-кмет“, обяви адвокатът. После направи уточнението, че ако все пак реши, то ще е като независим кандидат с широка подкрепа, може и от БСП.

„Междувременно името ми от една седмица се свързва и с евентуалната партия на Слави Трифонов, но за такава партия се говори от много отдавна преди всички избори, а до момента регистрация няма, друг е въпросът, че и това са само слухове, без нищо конкретно като предложение“, уточни Стоянов.

На практика името на адвокат Илко Стоянов от 1-2 месеца се върти непрекъснато в общественото пространство като на сигурен играч на местни избори 2019. Преди месец то бе свързано и с друг евентуален политически проект – този на президента Румен Радев, който на дипломирането на 25-и випуск на АУБ през май т.г. напусна церемонията, за да пие кафе със Стоянов на площада пред кметството в Благоевград. До момента Стоянов не е казал за какво са си говорили двамата с държавния глава на продължилата близо час среща, но явно тя е била ползотворна, защото след нея адвокатът си позволи само коментара: „Радев е много земен човек и съм изключително доволен от разговора ни“.

Междувременно стана ясно, че далеч не всички в БСП – Благоевград са добронамерени към идеята за „външна“ кандидатура за кмет, каквато е тази на Илко Стоянов, който не е партиен член. Бившият областен лидер Юлиян Гошев, ексдепутатът Емил Костадинов и др. продължавали да настояват, че БСП трябва непременно да издигне своя партийна кандидатура, защото независима с подкрепата на партията ще е индиректно признание, че столетницата не разполага със свои собствени и подготвени за отговорния пост кадри. Проблемът на благоевградската левица е, че тя действително няма своя партийна кандидатура, която би могла да послужи не само като обединителна на партията фигура, но и да спечели изборите срещу кандидата на ГЕРБ, който и да е той. През последните 2-3 месеца в различни времеви етапи се завъртяха имената на бизнесмена Сашо Въжаров и банкера Иво Андров – и двамата извън партийната структура на БСП, но впоследствие и двамата категорично отрекоха, че имат намерение да вадят горещите кестени от огъня в името на БСП. По някое време се спрегна и името на общинската съветничка Гергана Янчева, тя обаче е не по-малко категорична, че не ще да става кметица.

До момента официално БСП в Благоевград е дало само най-общите клиширани очертания на бъдещия си кандидат за кмет: „честен, приет от народа, да живее в Благоевград и да работи за повишаване доходите на благоевградчани“. Припомняме, че по същите характеристични данни в началото на юли 2015 г. социалистите избраха и тогавашния си кандидат за кмет на Благоевград Милан Богдански, но при гласуването освен от човека на ГЕРБ Атанас Камбитов, той бе изпреварен още от Владимир Елезов и Валери Смиленов и дори не успя да се класира в престижната челна тройка. В търсене на печеливши варианти за местния вот и за популяризиране на идеите си вчера червеният лидер Корнелия Нинова акостира и в Кюстендил, където направи изнесено заседание на Изпълнителното бюро на партията. Това е избирателният район на скандално отстранения от ръководството народен представител Валери Жаблянов. „Правим такива заседания всяка седмица в различни области на страната. Валери Жаблянов си остава депутат от района, отстраняването му от Изпълнителното бюро на БСП касае партийната структура и не засяга правомощията му като депутат от Кюстендил. Вярвам, че ще защитава интересите на жителите от областта в парламента. Даже беше тук, даде информация за региона“, каза Нинова на пресконференция.

На въпрос как ще се явят БСП на местните избори в Кюстендил, тя обяви, че всяка общинска организация по места ще си реши сама дали да прави коалиция, инициативен комитет, или чисто партийна кандидатура. „Дали сме свобода, в Кюстендил има различни варианти и опции. Няма да ги споделя, докато общинската организация не се събере. До септември вървят номинации, нека структурата да си реши”, заяви още лидерката на БСП. Тя добави, че на изнесеното заседание са обсъдили здравеопазването в региона и проблемите на производителите на череши.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

ГЕРГАНА ИВАНОВА


Корнелия Нинова за два дни посети Благоевград и Кюстендил

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *