Акценти от последната сесия на ОбС-Благоевград

Д-р Румен Кондев оглавява общинската онкоболница на Благоевград до избор на титуляр на поста в края на март. Както struma.bg писа, решението взеха вчера общинските съветници след час дебати около оставката на д-р Георги Георгиев. Напускането му от 15 март наложи провеждането на извънредна сесия на местния парламент, в дневния ред на която бе вкаран и казусът с управлението на най-печелившата общинска фирма “Благоевград Инвест” и отказът в края на февруари на ОбС да поднови договора на шефа й инж. Венцислав Атанасов.
Начало на дебатите даде съветничката Злата Ризова, която подчерта, че отговорността за ситуацията в онкоболницата изцяло е на градоначалника Ат. Камбитов. “Провалът на д-р Георгиев е Ваш. От Вас разбрахме колко лош управител е той. Докато Ви беше удобен, го използвахте, после го унижихте. Този провал не е единственият Ви, същата е ситуацията и в ОФК “Пирин”, “Паркинги и гаражи” не генерират средства за увеличение на паркоместата в града, “Пазари” ЕООД не работи, изобщо Вие сте един голям провал”, каза Ризова.
Председателят на Комисията по икономика Кр. Роячки изпревари кмета в отговора му с реакция, че всеки има лично мнение и неговото е точно обратното.
“Вие, съветниците, не утвърдихте кандидатурата на д-р Георгиев. Аз предложих подновяване на договора му, но вие го отхвърлихте – една част заради лично отношение, друга заради неразбиране. Сега проблемът е много сериозен”, отвърна кметът Камбитов.
Червената съветничка Г. Янчева настоя за разяснение как се е стигнало до парадоксалната ситуация, след като на последната сесия през февруари на неин изричен въпрос дали има оставка от д-р Георгиев, бе отговорено, че такава няма депозирана. “По действащата наредба управители на общински дружества могат да прекратят отношенията си с 3-месечно предизвестие”, отбеляза Янчева.
“Договорът на д-р Георгиев е изтекъл през ноември и той можеше още тогава да напусне без предизвестие, затова в случая не важи изискването на наредбата”, напомни председателят на ОбС Радослав Тасков.
“Царе сме от нищо да направим нещо. Защо коментираме напускането на д-р Георгиев. Намерил е по-добро място. Той не е крепостен селянин и не знам дали е морално и етично в негово отсъствие и от негово име да говорим обиден ли е, или не”, не сдържа емоционалната си реакция д-р Владимир Таковски.
Като председател на Комисията по здравеопазване той съобщи името на единствения кандидат за поста д-р Румен Кондев. “Повечето го познават добре, бил е зам. кмет на Разлог, шеф на Здравната каса, в момента оглавява вътрешно отделение в болницата. Това, което мога да прибавя, е, че като човек е изключително коректен, а като колега мога да кажа за него само хубави неща”, заключи д-р Таковски и като декларира конфликт на интереси, тъй като работи в онкоболницата, обяви, че няма да гласува.
В дискусията се включи и Вл. Елезов, който декларира подкрепата си за кандидатурата: “Това е човек, който няма нужда от реклама. Пожелавам му успех да се оправи с бакиите на д-р Георгиев. И като стана дума за унижението му, политическото му назначение унизи предшественичката му д-р Кузманова, ако си спомняте. Пожелавам на д-р Кондев да стане постоянен директор и след конкурса”.
Давид Сукалински контрира: “Д-р Георгиев постигна добри резултати. Той беше поставен в трудни условия заради новата здравна реформа и заради добрите му резултати кметът го предложи за втори мандат”, отбеляза той.
С поименно гласуване, с вота на 33-ма души и 1 “въздържал се”, съветниците възложиха управлението на общинската онкоболница на д-р Р. Кондев от 15 март до финализиране на конкурса, насрочен на 28 март.
“Приех предложението на председателя на Общинския съвет Р. Тасков за ръководната длъжност, защото имам управленски опит и смятам, че мога да бъда полезен в името на пациентите, не се страхувам от тежката и отговорна работа. Проведох разговор с директора д-р Огнян Митев, поради кадровия дефицит на лекари след 15 март най-вероятно ще продължа да работя на половин щат и в благоевградската болница. Работният процес във вътрешно отделение е натоварен, сега остава само един колега, който има специалност вътрешни болести, а лежащо болните достигат през зимните месеци до 50. Колективът е задружен, няма напрежение. Взех решение да се явя на обявения конкурс за управител на Специализираната болница по онкология “Свети Мина” – Благоевград, защото знам, че в нея се лекуват болни не само от Пиринско, но и от Рилското корито, и ще посветя уменията си за лечебния процес”, каза след решението на ОбС д-р Кондев.
Той пое управлението на вътрешно отделение в МБАЛ – Благоевград през декември 2017 година. Тогава след спечелен конкурс пристигна от Специализираната болница по пневмофтизиатрия /бившия Тубдиспансер/ в Благоевград и зае поста с тригодишен мандат на управление.
Прегласуването на предложението от февруарската сесия на кмета инж. Венцислав Атанасов да остане управител на “Благоевград Инвест” за втори 3-годишен мандат предизвика нова бурна дискусия в местния парламент. Първа взе думата Злата Ризова с предложение всички управители на общински дружества с изтекъл мандат да отиват на конкурс. “Имаме опит с общинската фирма “Благоевград фест”, където гласувахме временен управител, и месец преди да изтече срокът, той бе назначен за постоянен без конкурс”, отбеляза Ризова.
Според Румен Калайджиев най-нормалното нещо е, когато управителят си върши добре работата, кметът да го предложи за следващ мандат без конкурс, а в правомощията на ОбС е да приеме или не.
Давид Сукалински го подкрепи, като посочи, че такава е била досега практиката на местния парламент.
Кметът Ат. Камбитов отбеляза, че Венцислав Атанасов е млад и успешен управител, ръководи младежки екип, който се справя отлично с огромния обем работа, а печалбата на дружеството за миналата година възлиза на 1,2 млн. лв. – пари, които ще влязат в бюджета на общината.
В подкрепа на предложението на Зл. Ризова Андон Тодоров посочи, че никой не твърди, че екипът на “Благоевград Инвест” начело с управителя не работи, нито че става дума за конкретния човек, а за принципа да се назначават управителите на общинските фирми винаги след конкурс. “Да не говорим, че съветничката Елена Димитрова, по чието искане се внася повторно тази точка в дневния ред, изобщо няма право да подава жалба, че гласът й не е отразен правилно, тъй като тя изобщо не е била в пленарната зала по време на гласуването и това може да се провери на видеозаписите”.
Двете предложения се гласуваха поименно. Искането на Зл. Ризова бе отхвърлено с 25 гласа “против”, 6 “за” и 4-ма “въздържал се”, а инж. В. Атанасов остана за втори 3-годишен мандат титуляр на поста с гласовете на 28 съветници, 2-ма “против” и 4-ма “въздържал се”.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *