HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Бивши граничари се събраха на петричката застава Папреница десетилетия след уволнението си, екскомандир доведе и двамата си внуци

Бивши командири, сержанти и войници, служили на петричката застава Папреница, се събраха на вълнуваща сбирка на някогашния опорен пункт да си спомнят силните изживявания и големите войнишки приятелства. Идеята за среща на заставата се родила случайно, от няколко публикувани снимки в социалната мрежа. Със сериозния ангажимент по организацията се нагърбили бившият срочно служещ старшина школник Валери Василев и бившият старшина Христо Дамянов, който заедно с действащия в момента полицай Георги Георгиев сдали заставата при закриването й, и двамата от Дамяница.
Заставата е на около 4-5 км в гората над Петрич, отдавна изоставена и необитавана, но за късмет наблизо петричките авджии са направили и поддържат в отлично състояние няколко ловджийски вили. Една от тях със съдействието на ловеца Петър Петров-Петела приютила сериозната група от 30-ина мъже от различни краища на страната, които не са се виждали над 30 години, затова и пристигнали, да си припомнят емоциите от миналото.
Мнозина не успели да сдържат сълзите си в прилив на патриотични чувства и ярки спомени, докато се разхождали в гората, охранявана някога от тях. Сбирката не пропуснали и двамата бивши командири на заставата подп. Кацарски и подп. Веселин Найденов, а приятната изненада била, че Найденов довел сина си и двамата си внуци. Срещата за малките се превърнала в урок по родолюбие.
Голямото разочарование за бившите граничари било, че граничната бразда, която в миналото винаги била отлично почистена, сега не се виждала никъде и само отличната им памет ги отвела до потъналата в треволяк 38-а пирамида да се снимат за спомен. Доброто настроение бързо се върнало около общата трапеза на бившия опорен пункт, а разговорите и спомените вечерта отстъпили място на музика и песни в ресторант на стадиона в Петрич.
Преди раздяла всички били категорични да повторят срещата и да я превърнат в традиционна, като първата стъпка била да си направят група във Фейсбук – ?Граничен отряд гр. Петрич, 11 гранична застава Папреница?. Първата възможност да се видят отново е на 30-и септември, когато бившият граничен отряд в Петрич организира събор на бившите служещи и се очаква да се стекат хора от цялата страна.
ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *