HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Бивши работници на фалиралата фирма „Виа Апия“ на Братя Галеви и Федята умуват как да си получат заплатите

Група от десетина мъже на различна възраст, всичките бивши работници в пътищарската фирма „Виа Апия – Кюстендил” АД, се събраха в центъра на града, за да обсъдят как да се явят на общото събрание на кредиторите на дружеството, свикано в Кюстендилски окръжен съд в началото на месец март.

Скандалната кюстендилска фирма, която допреди няколко години беше собственост на дупнишките ексбарети Пламен Галев, Ангел Христов и перничанина Фьодор Фьодоров-Федята, „удари” дъното, след като преди броени дни състав на Кюстендилски окръжен съд с председател съдия Красимир Бамбов разпореди да бъде изнесено на публична продан всичкото й имущество за удовлетворяване исковете на кредиторите, сред които и около 100 бивши работници, които имат да получават суми от по 5-6 хиляди лева от невзети заплати. Според решението на съда 51-г. софиянка Албена Вачева, която от две години е синдик на дружеството, трябва да започне да разпродава имуществото на дружеството.

„Тя добре ще продава, ама колко е останало за продан и дали ще стигне до нас, не се знае”, коментират Кирил Христов и колегите му Димитър Иванов, Васил Пелитов и Николай Николов, които са бивши работници на дружеството и чакат да получат заплатите си за 2009 и 2010 година. „Отначало бяхме много ядосани, дело водихме в съда и от там казаха, че сме ги осъдили, имаме и изпълнителен лист, но така и не можахме нищо да вземем”, споделят бившите работници. Сега, след като съдът разпореди осребряването активите на бившата пътищарска фирма, има шансове и работниците да си получат парите.

Най-често вземанията на работниците са за около 2-3 хиляди лева, но има няколко човека, които имат да получават по над 10 хиляди лв. Преди две години частен съдебен изпълнител от Кюстендил изнесе на публична продан имущество за над 4 милиона лева на дружеството, но до разплащане с работниците не се стигна. Причината е, че според Търговския закон работниците са „на опашката” в списъка на кредиторите.

Фирма „Виа Апия – Кюстендил” влезе в съда, след като две банки – ОББ и „Първа инвестиционна банка”, наред с трима от бившите управители на дружеството – кюстендилецът Румен Калфин и колегите му Данаил Димитров и Светослав Христов, поискаха обявяване на дружеството в процедура по несъстоятелност заради дългове в размер на над 20 милиона лева към двете банки. То има дълг и към Националната агенция за приходите, както и към 205 бивши служители.

Фирмата беше собственост на изчезналите бивши барети Пламен Галев и Ангел Христов в съдружие с перничанина Фьодор Фьодоров-Федята под името “Гранит 97”.

Сред най-крупната призната сума за невзети заплати е тази на бившия работник Петър Сергиев, който е с 10-годишен стаж в предприятието и има да получава 9214 лева. Илко Ранов от село Ябълково пък е осъдил предприятието за 5636 лева. „Едва ли скоро ще си взема парите. Аз поисках да ме съкратят. Група от колегите ни остана на работа”, коментира Ранов.

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *