Бивши управници се записаха на борсата и се отдадоха на активна почивка

На активна почивка са се отдали част от бившите кметове в Пиринско. Екскметът на Банско Георги Икономов се е отдал предимно на едно от любимите си занимания – излети в планината, и използва голяма част от времето си именно за това. Друга негова страст е фитнесът и редовно тренира в местен фитнес клуб, както и четенето на книги. Споделя, че работата не му липсва.
“Работата не ми липсва и общо взето с нищо не се занимавам. Спортувам и си гледам семейството. Използвам времето да съм в планината, спортувам пантене и ски, а доскоро ходех и на лов, но той вече свърши. Всеки ден ходя на фитнес, оглеждам се и за подходяща работа. Всъщност възможностите са да се заема с частен бизнес, но не изключвам и работа в държавна институция, ако имам такава възможност”, споделя екскметът на Банско Георги Икономов.
Той разказа още, че доста от времето си прекарва вкъщи, готви и чете книги най-вече за планинарство. В момента четивото му е “Убийство на невъзможното” от Райнхолд Меснер, която е за алпинизъм и е посветена на Боян Петров. 
Единият от заместниците на бившия градоначалник на Банско – Ивайло Ръхов, също се е отдал на семейството – съпругата и децата си. Занимава се и със счетоводно-консултантска дейност, но не толкова интензивно, колкото преди да стане заместник-кмет на общината. Ангажиран е и със стари дела в съда, по които е бил вещо лице. Поне засега е решил да прекарва повече време със семейството си.
Кметицата на Баня Мария Юрганчева също се е отдала почти изцяло на семейството и най-вече на внуците си. В натоварени моменти помага и в семейния бизнес, с който основно се занимават съпругът й Николай, синът и дъщеря й, снахата и зетят. Още преди да стане кмет на Баня, семейството на Юрганчева е в частния бизнес в сферата на търговията и туризма. Те имат семеен хотел, магазин за цветя и сувенири, а от миналата година превърнаха и механата към хотела в магазин за железария, ВиК части и принадлежности за баня и други.
Бившата кметица на Баня не крие, че работата й липсва, но е щастлива, че може да посвети повече време на любимите си хора. “Аз съм човек, който не обича да стои на едно място, и винаги си намирам работа. Дори и когато бях кмет, непрекъснато бях в движение, исках да съм в течение на всичко и по възможност да се запознавам лично с всичко, което касае селото. Сега също не скучая. Като цяло съм отдадена на внуците, обичам да се занимавам с тях и се старая да създам уют в дома ми, да съм полезна. Комуникации не ми липсват покрай гостите на хотела. Общувам с различни хора, на различни теми. Мога да им бъда полезна с информация за забележителности в района, какво могат да посетят и къде да отидат. В интерес на истината, откакто не съм кмет, намерих време и за екскурзии. Със съпруга ми посетихме Скопие, ходихме в Девин и на други места, и усетих спокойствието. Докато бях кмет, това беше трудно”, споделя Юрганчева.
На активна почивка са се отдали и оттеглилите се сами кметове – на разложкото село Горно Драглище Елена Мущрина и кметът на Добринище Китан Галчев.
Всички бивши кметове са се записали на борсата и получават обезщетения за безработица в размер 60 на 100 от кметските си заплати.
Може би единственият кмет, който не се е възползвал от това си право, е другият заместник-кмет на община Банско Асен Кирицов. След прекратяване на трудовите му правоотношения от новото ръководство на община Банско той се е заел със семейния бизнес. Считано от януари тази година, той е титуляр на фирмата “Кириц” ЕООД, която бе прехвърлил на името на съпругата си. Бизнесът му е разнороден. Семейство Кирицови имат къща за гости, търговия на едро и дребно с ел. материали, електроизграждане, чейндж бюра и други дейности.
“От 1992 година съм в бизнеса и не считам, че е удачно да се запиша на борсата, дори бих казал, че ще е несериозно, а и съпругата настоя да си прехвърля фирмата на мое име, сега съм се отдал на това, което съм работил и преди да стана заместник-кмет, и съм изградил като бизнес”, сподели Асен Кирицов.
ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

1 Коментар

  1. само питам?

    А Камбата записал ли се е на борсата? Чете ли книжки или “действа” с бившата си заместничка?

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *