Бивш кмет осъден на 15 години затвор за убийство на съсед

Окръжният съд в Перник постанови 15 години “лишаване от свобода” при първоначален строг режим на изтърпяване за бившия кметски наместник на трънското село Горочевци Пеко Миланов за убийството на негов съселянин.
Убийството в трънското село Горочевци е станало на 29 април 2017 година малко преди обяд. Тогава на телефон 112 е бил подаден сигнал за изчезването на 66-годишния Рангел Рангелов. Според информацията мъжът изчезнал след скандал със свой съселянин. Полицията съобщи, че по-късно същия ден мъжът бил намерен мъртъв в гориста местност на около половин километър от неговия дом. Починалият бил с няколко огнестрелни рани в тялото, които се оказали фатални за кончината му.
Убитият мъж живеел в София, но пролетно-летните месеци прекарвал в Горочевци. Според местни жители жертвата се оплаквал на свои съселяни, че съседът му го заплашвал с пушка.
Органите на реда предприели действия за установяване на стрелеца. След проведени оперативно-издирвателни и процесуално-следствени действия задържат евентуалния извършител – 68-годишния тогава Пеко Миланов от с. Горочевци.
В хода на разследването е установено още едно престъпление. Подсъдимият е държал незаконно боеприпаси – ловен патрон, 16-и калибър, 52 бойни патрона, кал. 22LR, гилза от ловен патрон, 12-и калибър, 4 гилзи от патрони, калибър 22LR /неизстреляни/, 2 гилзи, 12-и калибър /неизстреляни/, 34 капсул-възпламенители, тип “Жевело”. За това нарушение на закона Миланов е осъден на две години “лишаване от свобода”.
На основание чл. 23, ал. 1 от Наказателния кодекс Пернишкият окръжен съд е определил на подсъдимия едно общо най-тежко наказание за двете престъпления – 15 години “лишаване от свобода” при първоначален строг на изтърпяване.
От срока на наложеното наказание се приспада времето, през което той е бил задържан под стража – от 2 май до 15 декември 2017 година, както и времето, през което е бил с мярка за неотклонение “домашен арест”, считано от 15 декември 2017 до 21 август 2018 година, като два дни “домашен арест” да се зачитат за един ден “лишаване от свобода”.
Подсъдимият трябва да изплати по 50 000 лева кръвнина на тримата близки на жертвата. По сметката на Окръжен съд – Перник той трябва да издължи 6000 лв. държавна такса и 913.40 лв. за направени разноски от фазата на съдебното производство. Дължимата сума по сметката на ОД на МВР е 5898.24 лв. разходи, направени във фазата на досъдебното производство. Присъдата подлежи на обжалване и протест пред САС в 15-дневен срок.
КРАСИМИРА СТОИМЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *