Бивш ловец от Краище с условна присъда за боеприпаси без разрешително

Бившият ловец от ловно-рибарската дружинка на белишкото село Краище Салих Црънгалов получи двегодишна условна присъда с тригодишен изпитателен срок за държане на боеприпаси за огнестрелно оръжие без надлежно разрешително. 49-годишният мъж бе уличен в престъплението, след като през февруари месец миналата година по сигнал за незаконен лов той бе установен и задържан от органите на реда, а при оглед на мястото бяха открити общо 19 броя ловни патрони, 12 калибър. Съдът не кредитира доводите на защитата за недоказаност на престъплението, а именно, че не е установено по безспорен начин, че откритите боеприпаси са собственост на подсъдимия и са държани от него.

Магистратите уважиха искането на държавния обвинител наказанието да бъде определено на минимума от 2 години, а изпълнението му да се отложи на изпитателен срок. Црънгалов бе осъден да заплати и направените разноски за експертизи на стойност 187 лева.

Бившият ловец бе задържан на 19.02.2017 година, след като е забелязан от свидетел по делото да се движи с автомобила си в посока ловните полета край Белица. Това събудило съмнения, че е тръгнал да ловува незаконно, тъй като година по-рано бил лишен от право да ловува заради сериозно нарушение. След подадения сигнал полицейски служители предприели проверка и подсъдимият е установен в местността Муртин дол. При огледа в гората е намерен камуфлажен елек, в който имало 18 броя ловни патрони и джобен нож. При оглед на автомобила на подсъдимия в жабката е открит още един патрон. Откритите вещи са иззети от органите на реда. При огледа на местността не е намерено огнестрелно оръжие, както и при направения същия ден обиск на дома на задържания. В хода на досъдебното производство е доказано, че намерените и иззети боеприпаси и вещи са именно на Црънгалов. От направената справка е установено, че обвиняемият е с изтекло от 2016 година разрешително за съхранение на взривни вещества и пиротехнически изделия.

Салих Црънгалов е бивш член на ловната дружинка в Краище, която е към Ловно-рибарското дружество в Разлог. През август месец на 2016 година с решение  на управителния съвет на ЛРД – Разлог той е изключен от дружество и е лишен от право да ловува заради грубо нарушение – извършване на  незаконен лов в землището на село Баня. За  изключването му от ЛРД са уведомени и компетентните органи.

Година преди да бъде уличен в незаконно държане на боеприпаси, Салих Црънгалов отново вдигна на крак полицията след сигнал, че крадец е нахлул в дома му и е откраднал ловната му пушка заедно с 19 броя ловни патрони. При проверката в дома му органите на реда са установили, че оръжието е било оставено в помещение на първия етаж на дома му и не се е съхранявало съгласно законовите разпоредби в металната каса.

Салих Црънгалов е бил ловец около 10 години. Занимава с търговска дейност. Заедно със съпругата си върти хранителен магазин и заведение в дома им.

ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *