Бивш полицай алармира прокуратурата и РДНСК: Вместо събаряне община Благоевград се опитва да узакони доказано незаконен градеж

Община Благоевград прави опит да узакони доказано незаконен строеж, вместо да разпореди дадено от РДНСК и от самата нея предписание за събарянето му. Това заяви в редакцията на вестник „Струма“ бившият полицай Георги Атанасов и поиска думата да разкаже за скандалния случай, за който сезира прокуратурата и държавните експерти по строителен контрол:

„На 20.ІІ.2016 г. Тодор Атанасов и съдружникът му Емил Христов започнаха да строят нова кошара за стадото си в местността Дабо в махала Пешовска на с. Делвино в непосредствена близост до вилите и къщите. Подадохме протестен сигнал в общината, подкрепен с подписка на 22-ма души, а в друга подписка 99 жители на селата Делвино и Еленово потърсиха помощ от общината срещу набезите на говедата, козите, овцете, конете и кучетата на Тодор, които, оставени без надзор, опустошават лозята и градините им. Още тогава бе установено, че кошарата е построена незаконно, което е документирано от общината в отговор от 27 юни 2016 г. на мой сигнал, но собствениците премахнаха само покрива.

На 17 февруари 2020 г. сигнализирах общината чрез началника на РДНСК в Благоевград, че покривната конструкция на въпросната кошара е възстановена от Тодор Атанасов, който отглежда коне, овце, кози и кучета. До средата на май чаках отговор от кметството дали има издадено разрешение за възстановяването на кошарата, но като не получих, реших да направя справка в деловодството. Дадоха ми копие от констативен протокол след проверка на място, направена на 12 март 2020 г. от общинските служители Любомир Плосков и Благовест Стоев, които установили, че кошарата е премахната и била останала само оградата.

Останах изумен, защото това не отговаряше на истината. Направих актуални снимки, от които бе видно, че кошарата заедно с покрива си стои непокътната, и оспорих констативния протокол отново чрез РДНСК.

Това не е единственото незаконно строителство, извършено от Тодор Атанасов, има такова и в част от мой наследствен имот в местността Драката, пак в Пешовска махала в с. Делвино, и за него с писмо информирах кмета на община Благоевград на 5 юни 2020 г. Отговор още чакам, а междувременно се обърнах към началника на РДНСК да реагира според правомощията си. Всички предписания от Регионалната дирекция за строителен контрол към общината са за предприемане на законосъобразни мерки относно незаконното строителство.

На 2 октомври от общината ме уведомиха, че при проверка на място специалистите АСК Благовест Стоев и Асен Любенов все пак са констатирали, че кошара има и е незаконна, а пред тях собственикът Тодор Атанасов е декларирал, че до 2 месеца ще я събори за собствена сметка. И вместо да проследи дали е изпълнено предписанието, общината ме шокира на 30 декември 2020 г. с уведомление за становище на главния архитект, с което кошарата от 100 кв.м била търпим строеж по разпоредбата на параграф 127, ал. 1 от ПЗР на ЗИД на ЗУТ.

Действието на тази разпоредба обаче се отнася до незаконни постройки, изградени до 2015 г., и няма отношение към кошарата на Тодор Атанасов, вдигната през февруари 2016 г. Писмото, подписано от зам. кмета по строителството на Благоевград инж. Евгени Терзиев, ме информира, че общината ще предприеме действия по узаконяване на незаконната постройка, вместо да я събори, което е абсурдно! Интересно е какви документи като доказателство е представил Тодор Атанасов, а дали те са с вярно, или невярно съдържание, вече ще бъде обект на проверка от прокуратурата“, заяви пред „Струма“ Георги Атанасов.

Поискахме от общината коментар по казуса, отговорът бе, че ще се извърши подробна проверка по преписката, за резултатите от която читателите на вестника ще бъдат уведомени веднага след приключването й.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *