Бивш управител на софийския крематориум и екссобственик на минералната вода „Горна баня” са кандидатите да горят трупове край борсата на Кърналово

РИОСВ – Благоевград даде зелена светлина на столичната фирма „Евиян 1” ООД да даде на екоинспекцията допълнителна информация, за да получи разрешение да построи крематориум в петричкото с. Кърналово.

Съобщението бе качено на сайта на инспекцията в петък – само седмица след като съветниците от ВМРО съобщиха информацията за инвестиционно намерение на софийска фирма и обявиха, че тя е близка до главния архитект на Петрич Владимир Митрев.

„Евиян” 1 е посочила като място за крематориума терен в местността Под ливарски рид с площ 5233 кв.м и начин на трайно ползване „пасище“. Водоснабдяването и заустването на формираните битови отпадъчни води софиянци смятат да осъществят от ВиК мрежата на селото.

При проверката на терена РИОСВ установила, че същият не попада в границите на защитени територии и зони, но инвестиционното предложение подлежи на преценяване на необходимостта от ОВОС и за него следва да бъде извършена оценка за съвместимостта му с предмета и целите на опазване на околната среда. По тази причина инспекцията е поканила инвеститора да разработи и представи схеми на електрозахранване, водоснабдяване и канализация за имота, в който смята да прави крематориум, след което ще се произнесе с окончателно решение.

“Евиян 1” ООД е регистрирано в София преди 2 г. от двама съдружници – Евгени Трифонов Горанов и Янислав Недев Недев. Двамата са броили по 50 лв. за уставния капитал на ООД-то, за чийто предмет на дейност са посочени „строителство, търговия на дребно, ресторантьорство, хотелиерство, производство и търговия с хранителни и нехранителни стоки, както и всички други дейности и услуги, незабранени от закона”.

В столичните среди и двамата съдружници са доста известни. Евгени Горанов е един от бившите собственици на минерална вода „Горна баня”, които през 2009 г. продадоха фирмата за 25 млн. евро на арменската „Мулти груп”. 3 г. по-късно Горанов отдели 2 лв. от печалбата си и с тях регистрира фирма „Трансинпекс фишинг”, с която спечели европроект за 2,1 млн. лв. за изграждане на мидена фабрика в Созопол.

Съдружникът му Янислав Недев Недев пък е бивш управител на софийския крематориум. На 20 март 2007 г. той бе нападнат в дома му от трима души, които го намушкаха на няколко места. Според самия пострадал нападателите не му казали какъв е поводът да го ръгат, но за него било ясно, че е с цел сплашване във връзка с работата му.

Преди 2 г. Столичният общински съвет прие предложението за отстраняването на Недев от „София Крематориум”, в което общината бе съакционер с 20%. В момента столичният крематориум, който е единствен на Балканския полуостров, е собственост на италианци, които на 01.09.2018 г.увеличиха цената на базовата услуга „кремация” на 250 лв. без ДДС. Според слуховете чужденците – гърци, македонци, румънци и др., плащали на черно няколко пъти повече за кремирането на своите покойници.

Необходимостта от нов крематориум в страната засега удря на камък, що се отнася до предложенията, касаещи Петрич. Първо общината входира такова искане за града, но РИОСВ я отказа от намерението, а и собствениците на магазини и жилища около посочения за строеж терен рязко се възпротивиха. Сега в Кърналово назрява сериозен бунт, ако предложението на „Евиян 1” мине.

За момента кметът на общината Димитър Бръчков е категоричен, че няма да даде съгласие за инвестиционното намерение на софиянци, но отворената врата пред тях от страна на РИОСВ – Благоевград им дава сериозен коз за съдебни дела.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *