Бивш шофьор на автобус от Дупница припечелва от пчеларство, не се спира и на 86 г.

Бившият шофьор на автобус Кънчо Крумов от Дупница е на 86 г., но е пчелар откакто се помни. В деня на Свети Харалампий той беше подредил различни по големина бурканчета с мед и ги предлагаше на малкото купувачи на един от пазарите.

“От както се помня съм с пчелите. Роден съм в с. Пастух, община Бобошево, и там са ми кошерите. Дядо ми, после баща ми отглеждаха кошери и аз бях все до тях и помагах колкото са ми били силите. Продължих традицята, но за тези след мен не съм сигурен. Пчеларството изисква много труд и постоянство, но най-вече любов към пчелите. Имах над 50 кошера, но в момента се грижа само за 10, нямам сили за повече. Купувачите предпочитат по-евтин мед от веригите магазини. За по 8 лв. буркана купуват китайски мед от глюкоза. Аз  продавам по 12 лв. буркана интински мед, но често отминават сергията ми”, обяснява бай Кънчо.

Той се оплака и от собствениците на овощни градини. “Вместо да слагат по една капачка от препарата, те слагат по две за по-сигурно унищожение на болестите. Пчелите събират прашец от напръсканите с препарати дървета и умират. Край моето село няма големи масиви с плодни дръвчета, но всеки в двора има по някоя круша, череша… Те са достатъчно за унищожение на кошерите”, заяви още пчеларят.

ЙОРДАНКА ПОПОВА 

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *