Бизнесдамата Н. Червенкова спечели делото за Мощанската къща

Административен съд отмени заповедта на Р. Томов за изземване на Мощанската къща от наемателката Н. Червенкова, чийто договор бе прекратен от община Благоевград. Както „Струма” писа, куриозното е, че общината прекратила договора за наем с фирма „Папиаш” ЕООД на Надежда Червенкова не заради натрупани задължения от наем, тъй като тя била изрядна в това отношение, а заради неплатена такса за битови отпадъци в размер на 379.16 лв. Тя платила таксата за смет няколко дни след като получила писмено предупреждение за задължението, но договорът бил прекратен, след което последвала и кметската заповед за изземването на общинския имот. 

При разглеждане на делото и за съдия Иван Петков не става ясно защо и поради какви фактически обстоятелства /мотиви/ административният орган първо е прекратил сключеното между страните валидно наемно правоотношение и като резултат от това е постановил изземването на процесния имот. Едновременно в акта се поддържат различни фактически обстоятелства за това – твърди се незаплащане в срок до 31.07.2020 г. на текущата година на такса битови отпадъци /такса смет/ за имота от страна на наемателя; за незаплащане на наемни вноски /като нито се сочи кои са те – за кои месеци и колко на брой са/; поддържа се и теза за незаплащането на наемните вноски /които и да са те/ в договорения срок, т.е. тяхна забава. Според съдия Петков има тоталното разминаване между фактическо описание и дадена правна квалификация, т.е. налице е  липса на мотиви, което е съществено административно нарушение и самостоятелно основание за нейната отмяна.

Заповедта от 11 януари 2020 г. на екскмета Румен Томов е отменена като незаконосъобразна, като общината е осъдена да плати съдебни разноски от 650 лв. Решението подлежи на обжалване пред ВАС.

На практика предварителното изпълнение на заповедта бе спряно до приключване на делото с определение на съдия Петков в началната фаза на процеса. Според съдията оспорващото дружество е успяло след отдаването под наем, считано от 01.10.2019 г. насетне, да превърне Мощанска къща в основна туристическа дестинация не само в Благоевград, но и в Югозападна България, генерирани са приходи от туризъм. В къщата е осигурена възможност за помещаване на италианското училище за мода SITAM, което е с международна известност, както и за ползване за редица образователни цели от студенти от ЮЗУ и АУБ – заснемане на късометражни филмови продукции, за представяне на книги на различни автори, като зона за репетиции и проекти на графични дизайнери, програмисти, политолози, маркетолози, фотографи, модели, гримьори, стилисти, театрални школи, актьори и др. Направените подобрения в Мощанската къща в оборудване и материали са на стойност около 30 000 лв. и според съдията следва да бъдат съхранени, за да не се стигне до значителни и непоправими вреди. В подкрепа на Мощанската къща бе организирана и петиция.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

4 Коментара

  1. само питам?

    Айде и т.нар. “правни експерти” на екс-кмета барабар с него – сметището, защото за друго не стават. Дали са спечелили барем 1 дело?

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *