Благоевградски бизнесмен подгони бракониери, застреляли диво прасе в ловното му стопанство

Бракониери застреляха диво прасе в ловното стопанство на благоевградския бизнесмен Йордан Йорданов-Жъчката в Рила. В четвъртък около 18.30 ч. той бил на базата си в планината, когато чул изстрели. На момента решил да действа и с още няколко мъже започнали да издирват ловците.

„Стрелбата дойде откъм местността Септемврийче,  при ски пистата на Картала. Видяхме светлини и тръгнахме натам, но ни отне време, защото ние бяхме от другата страна. Накрая намерихме убитото прасе, което беше разпорено. Бяха извадили червата, за да не замирише, и са го оставили така с намерението да се върнат по-късно да вземат месото. Обадихме се на полицията, дойдоха служители от 2 РУП, които намериха виличката, в която са крили оръжието си бракониерите. Тези тарикати са използвали челници – акумулаторни фенери за глава, и са се придвижвали като таласъми в тъмното“, разказа пред репортер на „Струма“ Йордан Йорданов, който след екшъна е писал жалба в полицията.

Бракониерите се издирват, а по случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 325Б, ал. 1 от НК – проявена жестокост към гръбначно животно и причинена смърт.

Йордан Йорданов има 15-годишна концесия за ловно стопанство „Тъпанете“, което обхваща западните склонове на Рила над Благоевград. Неговата фирма “БМВ-2000” ООД спечели проведения в Държавната агенция по горите конкурс за стопанисване и ползване на дивеча в дивечовъдния участък на ДГС – Благоевград през 2010 г. Бизнесменът разчита основно на себе си в борбата с бракониерите, като за целта в резервата са монтирани множество охранителни  камери и при всяко засичане на човек в обсега им той получава известие на мобилния си телефон.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *