Бизнесмен има голям проблем с птиците! Забраниха на Д. Ганджов да прави фотоволтаична инсталация в Тополница

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Благоевград отказа на софиянеца Димитър Петров Ганджов разрешение да си изгради фотоволтаична инсталация за производство на елекрическа енергия до 30 кWр, монтирайки я върху покрива, фасадите и прилежащия имот на жилищна сграда в петричкото с. Тополница.

С клеймото „недопустимо” екоинспекцията затвори папката с поредното инвестиционно предложение в петричкото село, депозирано от фирмата на Ганджов „Дига Консулт” ЕООД, което планираше да присъедини фотоволтаиците към електроразпределителната мрежа в Тополница посредством подземен кабел и ново електромерно табло.

Препъникамъчето пред столичния бизнесмен се оказа теренът под къщата, който попада в границите на 2 защитени зони – „Рупите-Струмешница” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна, и „Рупите” – за опазване на дивите птици. Оказа се, че инвестиционното намерение е в противоречие с режима на защитената зона „Рупите”, обявен със заповед на министъра на околната среда и водите през 2010 г. В нея има изрична забрана за изграждане на нови фотоволтаични съоръжения, ВЕЦ-ове и вятърни генератори, от които биха могли да пострадат птиците.

Ганджов има право да обжалва отказа на РИОСВ в 14-дневен срок в Административен съд – Благоевград, но е малко вероятно да го направи предвид факта, че министерската заповед е действащ нормативен акт.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *