Бизнесмен се изгаври с шивачка

Грък, „забравил” да пусне трудов договор на една от шивачките в цеха си, отнесе 1 500 лева глоба от Инспекцията по труда в Кюстендил. „Повечето от работодателите, които хващаме „в крачка”, се опитват по всякакъв начин да избегнат плащането, заради което почти за всяко наказателно постановление се водят дела в съда”, каза директорът на РИТ – Кюстендил инж. Валентин Златински.

Проверката в шивашкия цех на Константинос Димитриос Илиадис била направена от инспектори на кюстендилската дирекция „Инспекция по труда“ /ДИТ/ на 07.12.2015 г. около 11.20 часа. По време на проверката инспекторите „засекли”, че една от жените, работещи като оператор на шевна машина с определено работно място и време, няма трудов договор. Пред проверяващите собственикът на цеха твърдял, че взел жената пробно и все още не й е пуснал договор, защото не могъл да провери дали може да се справя с работата.

Няколко часа по-късно – в 14.08 часа, в НАП бил регистриран и договор на работничката, показала справка в Националната агенция по приходите, с която чуждият бизнесмен се опитал да представи пред съда постъпката си като маловажен случай.

След почти година и половина административните съдии в Кюстендил потвърдиха наказанието от 1 500 лева за неизрядния работодател.

ЖАНА ХРИСТОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *