Бизнесът в Сандански замря! Търговци и рестораньори хлопват кепенци заради жегите

За поредна година в горещия месец август търговци и ресторантьори в Сандански избраха да почиват. 3 заведения на централната търговска улица „Македония” и на улиците в идеален център в Сандански  спуснаха кепенци за един месец – до края на август, и поставиха табели с надпис „Набираме персонал”. 11 собственици на магазини за дрехи пък пуснаха в продължителен отпуск персонала.  Причината е, че месец август, най-горещият в годината, е отпускарски и те работят на загуба. Това установи репортерска проверка по улиците на Сандански.

Едно от най-оборотните заведения на пъпа на площада, известно като „Верзус”, не работи, персоналът е в отпуск до 15 август. Заведението за бързо хранене под ГУМ няма да отваря до края на август. На 9 магазина за бутикови стоки на ул. „Македония” е поставена табела „Тотална разпродажба”. Три търговски обекта са затворени, собствениците им прекратяват дейността си, като освобождават наетите помещения. Затворени са магазини за чанти, за козметика и за спортни облекла. Помещението, освободено преди два месеца от една от първите търговки Марина Стефанова, която се пенсионира, е на път отново да отвори врати като магазин.

Търговката Лазарина Стоянова сподели, че причината колегите й да затварят е, че през месец август всеки избира да почива. Сандански в този месец е пуст. За младежите и тийнейджърите животът започва след 22.00 ч. и продължава до малките часове на деня. Техните родители, лели и баби промениха приоритетите си. Преди две-три години жените над 35-40 години пазаруваха и се надпреварваха по цена на тоалета, купен от бутиков магазин. Сега елегантните обувки и модерни чанти отстъпиха място на раницата и маратонките. „Случвало ми се е в магазина да влизат местни хора, които ми заявяват директно, че искат да разгледат стоката и че нямат намерение да пазаруват. Оглеждат и ако нещо им хареса, ми казват, че на заплата ще дойдат. Но това не се случва. Само си губят времето с гледане в магазина. На първо място е храната и след това облеклото”, разказа Л. Стоянова и допълни, че градът е пълен с туристи, предимно българи, македонци и гърци. Но те не идват в Сандански да пазаруват, а да се възползват от минералната вода и чистия въздух.

Известно, е че три от най-атрактивните помещения в Сандански са свободни от пет години, след като маститите бизнесмени Константин Динев, Костадин Георгиев, Васил Кюркчиев и Димитър Кременлиев прекратиха с ресторантьорския си бизнес в курортния град. Помещение с площ от 1000 кв. метра, находящо на пъпа на Сандански, на площад „България” № 1, от четири години се отдава под наем на цена от 5 лева на квадратен метър, или 4000 лева на месец. Собственик на помещението е екссъдията Илия Янев. Там в продължение на шест години работеше най-голямата дискотека „Даун Таун”.

От шест години е свободна сградата, известна като мола в курортния град. Тя бе стопанисвана от Константин Динев-Коко. Там функционираха дискотека „Сън сити” и казино „Финикс”. Помещенията с площ от 700 кв. метра са свободни, както и хотелската част на пет етажа.

Помещението в съседство с мола в сградата на „Санданска перла”, стопанисвано от верига магазини „Елемаг”, също е свободно от четири  години. В ГУМ на централната улица „Македония”от четири години са свободни част от първи, втори и трети етаж. В общинския имот са наети само витринните магазини.

ЛИДИЯ МАНЕВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

3 Коментара

  1. 777

    В града няма хора, които да работат за мизерните им заплати, съответно който работи получава минимална заплата и не пазарува от т.нар. бутикови магазини, които зареждат боклуци от илиенци, хората предпочитат да пазаруват онлайн, затова еконт и спиди се спукват от работа!

    Отговор

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *