Бизнесът извън туризма в Банско в декларация до Националния оперативен щаб: Дайте ни шанс да работим, за да имат 600 човека доходи и да издържат семействата си

Бизнесът извън сферата на туризма в Банско ще излезе с  обща декларация до Министерството на здравеопазването и Националния оперативен щаб за смекчаване на мерките, предприети на територията на града заради COVID-19. С декларацията ще се настоява да се разреши на местния бизнес да започне работа след изтичане на карантинния период. Исканията са за нормализиране на работния процес, облекчаване на пропускателния режим на стоки и продукция и движението на работна ръка извън града.

„Целият бизнес в Банско  е потърпевш. Доста от колегите сме в сферата на дървопреработването, което е основен поминък за много  банскалии от дълги години“, сподели Димитър Ангелинин, собственик на единственото в Банско и региона предприятие за направата на дървени играчки, който има около 30 служители.

От бранша гарантират за спазване на задължителните санитарно-хигиенни мерки и изисквания, а дефицитът на лични предпазни средства и дезинфектанти не ги притеснява.

„Голяма част от личните предпазни средства и дезинфектантите сме ги осигурили още преди да бъде наложена карантината и стоят неизползвани. Мисля, че ще се справим с тази задача. Надяваме се компетентните органи да ни чуят и да уважат искането, защото, доколкото имам информация, в Банско има само един случаи  на заразен от коронавирус, за други случаи нямаме информация”, допълни Димитър Ангелинин.

От бранша споделиха още, че около 80% от местните производители работят за износ. Част от тях имат поръчки, включително и от Италия, което за тях е странно заради обстановката там. Те  са категорични, че предвид наличието на такива трябва да се даде възможност на хората да работят, за да имат някакъв доход и да издържат семействата си. Това обаче няма как да стане, ако предприятията останат затворени, тъй като и работодателите няма да могат да издържат дълго време да  плащат заплати, без да има производство. Те ще бъдат принудени да затворят и да освободят работниците.

От местния бизнес изразиха и безпокойство, че производственият бранш не е предвиден в мерките на правителството за подпомагане. Там фигурират търговски обекти в моловете, авиокомпании, авто, ЖП  и воден транспорт, хотели и ресторанти, туроператори. Те изразиха надежда, че след края на карантината ще могат да възобновят производството и да продължат работа, както повечето производствени предприятия в района. 

Засега служителите в сектора са в отпуск. Тези, които имат платен, ползват него, а тези, които нямат, са в неплатен. Около 600 души са ангажирани в производствения бранш в града. Най- големият работодател е Заводът за телефонна апаратура, от където също са заявили, че ще подкрепят декларацията. Там работниците са над 220 човека, а заводът работи изцяло на външния пазар. 

От бранша споделиха още, че някои от тях са изпращали индивидуални писма до институциите, но резултат на този етап няма. Именно това е дало повод да излязат с  обща декларация.

Производственият бизнес в Банско  се надява на правилни и адекватни решения от страна на отговорните институции.

 ЯНА ЙОРДАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *