Бизнесът настоява добавката “стаж” да отпадне

Въпреки заявлението на премиера Бойко Борисов, че добавката за прослужено време няма да се маха и темата не е на дневен ред, с началото на есенния политически сезон бизнесът поднови кампанията си за отмяната й. Въпросът най-вероятно ще бъде отнесен към Конституционния съд, тъй като работодателите изтъкват доводи, че това допълнително плащане е незаконно и противоречи на основния ни закон. Това става ясно от писмо до институциите на Асоциацията на организациите на българските работодатели, пише в днешния си брой вестник “Сега”.
Бизнесът настоява да бъде отменен чл. 244, т. 2 от Кодекса на труда, който дава право на Министерския съвет да определя допълнителни трудови възнаграждения, нерегламентирани в действащото законодателство. Именно този текст легитимира добавката за стаж, която иначе не съществува в законите, а е въведена с наредба на Министерски съвет. С отмяната на чл. 244 трябва да отпадне и задължителният характер на добавката за стаж и тя да бъде уредена само под формата на право, а не на задължение на работодателя. Бизнесът изтъква, че конституцията и Законът за нормативните актове изискват въпроси като видовете възнаграждения да бъдат нормирани на законово ниво, което в случая не е спазено.”Допълнителното възнаграждение за придобит трудов стаж е част от многобройните анахронични елементи на негъвкавото трудово законодателство и неадекватната политика по доходите, действащи през последните над 27 години”, посочват от работодателските организации. Остарялото трудово законодателство според тях ограничава възможностите за откриване на нови гъвкави работни места и наемането на нови работници и служители, вкл. хора в края на своята трудова кариера, с ниско образование, от маргинализирани групи. Бизнесът посочва още, че в немалка част от икономическите дейности дългогодишният трудов стаж и професионален опит могат да се окажат недостатъчни, за да компенсират “интереса, трудовата мотивация и енергията, иновативността и производителността, характерни за началото на трудовата кариера на младите работници”.Бизнесът очаква законодателна инициатива от депутатите и министрите, като предупреждава, че при необходимост ще се обърне с допълнително предложение към всички правоимащи институции за сезиране на КС. По-рано работодателите подадоха жалба и в комисията за дискриминация, която трябва да се произнесе дали не са нарушени равните права на служителите с различен стаж и опит.
Припомняме, че спорът за добавката се разрази в началото на лятото, когато темата беше неочаквано сервирана на дневен ред от вицепремиера Валери Симеонов, според когото такава добавка не трябва да има. В следващите дни работодатели и синдикати си размениха остри реплики, от които се запомни твърдението на представители на бизнеса, че класът отглежда търтеи и мързеливци. Както обикновено, Бойко Борисов влезе в ролята на арбитър и под заплахата от синдикални протести обяви, че темата не стои на дневен ред, а Симеонов беше принуден да се извини, че е изразил лично мнение и да обещае “занапред това да не се повтаря”.

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *