Бизнес крах! Синдик разпродава петричкия завод „Явор” на Живко-Фашиста

Държавата обяви в несъстоятелност фирмата на някогашния петрички милионер Живко Томов-Фашиста и веднага след като Министерството на икономиката качи в специалния бюлетин на сайта си новината за изпадането на фирма „Омега Комерс” от списъка на действащите фирми, назначеният за синдик столичен адвокат Ванко Митев обяви начало за продажба на последните му имоти.

За 20.09.2018 в кантората на Митев в София е обявена продажбата на хотела на Фашиста в Мелник, който е върху площ от 3390 кв.м. Имотът включва 3-етажния хотел с кафене и разгъната застроена площ от 922 кв.м, бивша дърводелска работилница, която Фашиста навремето преустроил в стаи за нощувка, със застроена площ от 218,85 кв.м и авторемонтна работилница от 390 кв.м.

За разлика от частните съдебни изпълнители, които от няколко години се опитват да продадат хотела на цени от около 1 млн. лв., държавата е по-щедра и иска за целия имот само 434 556 лв.

Самата продажба ще се извърши чрез пряко договаряне, а купувачът ще бъде определен на база на отправените до синдика оферти. Той трябва да отговаря само на едно условие – да е внесъл 20% задатък върху посочената минимална офертна цена, и то най-късно до 18 септември.

Ако цената не бъде платена от победителя в наддаването, синдикът анулира протокола за избора му, а внесените до момента суми от купувача се задържат и служат за удовлетворяване на кредиторите.

Адвокат Митев поема продажбата и на другия обект на Фашиста, който е в местността Тумбите, в землището на петричкото с. Дрангово – хотел с ресторант „Тумбите” с разгъната застроена площ от 4118 кв.м, заедно с открития плувен басейн пред него. Началната цена на търга за обособената част е 691 126 лв. Тази продажба ще се състои на 17 август при същите условия като на хотела в Мелник.

„Омега Комерс” бе обявена в несъстоятелност по искане на самия бизнесмен през 2014 г., когато обяви пред съда, че фирмата му е изпаднала в неплатежоспособност още през 2009 г. Кредит от 150 000 евро, който трябваше да изплати до 2023 г., го повлече към дъното. Кредитът бе обезпечен с ипотека на хотела в Мелник, който носи името „Макензен”.

Заради дълг към друга банка на стойност 300 000 лв. сега държавата търси купувач и на другия хотел на Фашиста в Дрангово. Поради неплащане на вноските лизингова компания преди време го остави и без джипа, с който той се движеше.

Ако продажбите бъдат реализирани, за Томов, който от години живее в Мелник, остава единствено разрешението да се върне в Петрич, където къщата му от около 20 г. е необитаема, или пък да се приюти във вилата си в Сандански.

Преди 1989 г. Живко Томов работи като шеф на капиталното строителство в петричкия завод „Явор”. Още докато е на държавна служба, го хващат с подкуп от 50 лв. и го осъждат на 1 г. затвор. След демократичните промени се занимава главно с горива, внос на стоки от Гърция и др.

Любопитното е, че заедно с неговите 2 хотела държавата продава и завод „Явор”, откъдето е последният трудов стаж на Фашиста. След няколко възобновявания и спиране на процедурите по несъстоятелност през декември 2017 г. на него също му е назначен синдик, който ще опита да го продаде на 17 септември. Имотът включва 8 промишлени сгради, всяка от тях със самостоятелен склад, които се предлагат на цени от 80 720 до 298 300 лв. Мераклията да придобие цялата база на някогашната социалистическа гордост за производство на високачествени мебели може да го направи срещу 1 100 000 лв.

Отново за 17 август са обявени и продажбите на трето петричко дружество, обявено в несъстоятелност – ЕТ „Младен Тренев”. За 9 дка в местността Лъката заедно с бензиностанцията в нея държавата търси 156 000 лв., отделно продава и апартамента му срещу 92 000 лв.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *