БИЗНЕС НОВИНА! Благоевградчанинът Д. Стойков патентова собствена марка бира с емблематичното име „Брекзит”, бутилира я в кенове и кегове във фабрика в с. Стоб

Благоевградският бизнесмен Димитър Стойков патентова 3 собствени марки за бира и започва първото в страната бутилиране на кенове, като една от търговските марки ще носи емблематичното име „Брекзит“ и ще важи в цялата Европейска общност. Предприемчивият благоевградчанин пръв се усети да патентова името, с което на практика изпревари бизнес конкуренцията.

Бирата ще се бутилира в кенове и кегове във фабриката на бизнесмена в село Стоб, в която се произвежда минерална вода. Първите кенове, които ще се бутилират, са с пиво, внос от завода на „Карлсберг“ в Румъния. Всяка пивоварна може да направи собствена заявка, тъй като бизнесменът Димитър Стойков е разработил и патентовал технология за литографиране. Поточните линии вече са инсталирани, а бизнесменът покани китайски технолози да проследят процеса на монтаж.

„Ще бутилираме кенове и кегове за бира. Разполагаме със собствена разработка на формата и капачките на кеновете, технологията и инструментите са изцяло наши. Техниката е внос от Англия, Белгия и Китай, а електрониката е немска. Нашата цел са големите вериги за бира. Минималното количество за бутилиране на кегове е половин милион, но можем да правим бутикова серия за 10 000 бройки за малки пивоварни. Основната идея е да литографираме кеновете, ако някой пожелае да направи собствена уникална серия бира. Това става по специален начин при етикирането. В момента правим пробите при бутилиране на кеновете и имаме готовност да стартираме с 2500 бройки на час, въпреки че производственият ни капацитет е 18 000 на час, които ще бъдат с обем от 250 до 500 милилитра. Нашите собствени марки носят имената „Брекзит”, „Грузберг” и „Кирстен”, като ще бутилираме светла бира, мътна и безалкохолна”, обясни благоевградският бизнесмен пред екипа на „Струма“, който вчера посети фабриката в село Стоб.

На място заварихме тримата инженери от Шанхай Ли, Нийе и Бао, които са поканени като експерти при пробите. Отделно от това ще се ползват като консултанти австрийски техолози. Фабриката е изцяло автоматизирана, предстоят да се разкрият нови работни места за технолози, микробиолози и в производството, като ще бъдат наети предимно местни хора от община Кочериново, подчерта бизнесменът. Той планира да развие и бирен туризъм в района, като посетителите ще имат възможност да видят както на място производството, така и през модерен видеосайт.

Новата си бизнес идея за бутилиране на кенове Димитър Стойков реализира в партньорство с Валентин Игнатов, бивш директор в „Девин”, с когото са съдружници в новата им фирма. Търговски директор на фирмата е общинският съветник Калоян Ханджийски, който има опит като мениджър и дистрибутор.

БЕТИНА АПОСТОЛОВА

loading...


Коментар с Facebook

Подобни новини

1 Коментар

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *