Бизнес семейство в Трекляно развъжда дъгова пъстърва в 8 басейна на 4 дка имот без разрешително, глобяват ги 2 хил. лв.

С 2000 лева Басейнова дирекция „Западнобеломорски район“ санкционира семейство Магдалена и Йордан Йовчеви от село Трекляно. Те си направили частен водоем с риби, без да имат съответното разрешение по Закона за водите. Семейството започнало да отглежда дъгови пъстърви върху имот с площ от малко над 4 декара в местността Дъсчанин мост, като обособили 8 водоема. Общо водоемите са с капацитет 795 кубика, а рибното стопанство се захранва с вода от река Бъзовичка. Малките рибки преди угояването им се захранвали 2-3 пъти дневно. В община Трекляно двамата депозирали миналата година и искане за преценяване на необходимостта от оценка по ОВОС.

При проверка през юли служители на Басейнова дирекция, които трябвало да установят дали собствениците са изпълнили предписания от по-рано, установяват, че има действащо водохващане, изградено посредством тръби, което води от река Бъзовичка до обект „Рибовъдни басейни“ – 8 броя, изградени в имота. Последвала глобата.

Семейство Йовчеви се опитват да я отменят с мотива, че били в процедура по промяна предназначението на земеделската земя за изграждане на рибно стопанство. В хода на делото обаче се установява, че бизнесменът е ползвал водовземане от р. Бъзовичка, без да притежава разрешително по Закона за водите, и към момента на нарушението не е подавал документи за откриване на процедура за издаване на такова разрешително.

ГЕРГАНА ИВАНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *