HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

Биопроизводител на череши се отказа от наддаване в полза на конкурентка, отстъпи й 22 дка масив в Селище

Собственик на черешови масиви в землището на благоевградското село Селище се отказа кавалерски от наддаване за над 22 дка черешов масив в полза на конкурентка, за да има наблизо колеги.

Благоевградчаните Васил Първанов и Александра Василева се оказаха в сблъсък да наемат черешова градина от 22 212 кв.м площ в местността Веляка вчера по време на търгове в кметството в Благоевград за отдаване под наем за 10 години на общински земеделски земи. Комисията и кандидат-наемателите останаха изненадани, като видяха, че в двата конкурентни плика с ценова оферта сумата е еднаква – 600 лв.

Пръв се окопити В. Първанов, който с широка усмивка и кратък въпрос „Искате ли я наистина?“ се обърна към Ал. Василева и след утвърдителния й отговор обяви: „Тогава се отказвам. Нека сме повече производители да си помагаме“.

Това обаче не бе краят на процедурата, която по закон трябваше да премине в явно наддаване. Тръжната комисия начело с Румяна Чорбаджийска, директор на дирекция „Общинска собственост“, определи стъпка за наддаване от 5% върху начално обявената. На второто наддаване Първанов обяви, че се отказва, и с годишен наем от 655,53 лв. без ДДС 22-декаровият черешов масив бе спечелен от младата дама. По думите й семейството прохожда в сферата на овощарството и досега не са се занимавали с такъв бизнес.

Конкурентът й Васил Първанов обаче от декември миналата година е регистриран производител на биочереши и вишни. Той и приятелят му Генчо Иванов, също регистриран производител на биопродукция – сливи, череши и вишни, наддаваха за още три черешови масива в семлището на с. Селище и си ги поделиха. Първанов нае две овощни градини с обща площ 15,211 дка срещу 412 лв. на година, а Г. Иванов ще плаща срещу 60 лв. годишно за следващите 10 години за 2305 кв. метра овошки в Селище.

Фамилия животновъди пък са новите наематели на 29 411 кв.м ниви в землищата на селата Селище и Логодаж. Васил Иванов, майка му Здравка и снаха им Радостина наддаваха за 5 общински имота с обща площ 29 411 кв.м и ги наеха срещу обща сума от 554,5 лв. 26-годишният млад мъж разказа, че от 2007 г. фамилията им активно се занивама с животновъдство и във фермата им в с. Селище отглеждат 240 овце,       20 крави и 5 прасета. Близо 30-те дка общински имоти, които вчера спечелиха под наем, в момента са запустели, но семейството планира да ги превърне в ниви и да сее овес за животните.

За първи път с овощарство се заемат и Васка и Анелия Китанови, майка и дъщеря, които наддаваха и спечелиха под наем близо 5 дка в местността Салмов рид в с. Бело поле, земеделски имот от половин декар в местността Радина нива в землището на с. Дъбрава и още декар и половина овощна градина в същия район. За наетите малко над 7 дка Китанови ще плащат годишен наем от 196 лв.

Фамилия Китанови са собственици на благоевградската фирма „Влад кит”.

Семейство Анелия и Кирил Вакашински пък се сдобиха с 1173 кв.м градина до имота си в с. Рилци. При начален наем от 16,42 лв., жената предложи 17 лв. и спечели наддаването.

Димитър Кирилов Бърдаров от вчера е наемател на 5187 кв.м имот в местността Под черквата на землището на община Благоевград и ще плаща на година по 252,72 лв., над два пъти повече от началния обявен от кметството наем от 114,11 лв.

Два декара в местността Сугарица над с. Българчево нае срещу 32 лв. на година Владислав Николов, в местността Бачийте на същото село 1692 кв.м спечели за 30 лв. на година Александър Тунтев.

Пет обявени на търг имота, от които два в землището на село Дренково, един в местността Кури дере на с. Изгрев и две овощни градини в местността Веляка на Селище, останаха без кандидати да ги стопанисват през следващите 10 г. и ще се разиграят на търгове след две седмици.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *