HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan
HP-p1-728×90 Refan

БИОТЕЦ „РУБИН“ ООД НА ПРИЦЕЛ В МЕСТНИЯ ПАРЛАМЕНТ! Съветникът Вл. Елезов: Всяка сутрин черни облаци се стелят над Благоевград от един комин, сигурен съм, че не горят само люспи от слънчоглед!

„Черни облаци дим се стелят всяка сутрин над Благоевград само от един комин, целият град е в смог и съм сигурен, че там се горят и други работи, не само люспи от слънчоглед!“. Това заяви вчера общинският съветник Владимир Елезов в пленарната зала на сесията на местния парламент във връзка с приемането на доклада за изпълнение на Програмата за намаляване на вредните емисии в атмосферния въздух на фини прахови частици и полициклични ароматни въглеводороди на територията на община Благоевград за периода 2015-2016 г.

Нападките на Елезов бяха насочени конкретно срещу производителя на електроенергия от слънчогледови люспи – био ТЕЦ „Рубин“ ООД, срещу който от години има сигнали, че замърсява въздуха. Съветникът поиска справка от Общинска администрация какво се прави и какви мерки са предприети спрямо фирмата.

„Целият град се усмърдява от един комин! Знам, че има несъответствие между мощността на котела за изгаряне на слънчогледовите люспи и пречиствателната им система, която е по-слаба“, декларира Вл. Елезов.

Темата предизвика отзвук и коментари сред съветниците и екологът на общината Диана Стефанова обясни, че строежът на предприятието е първа категория, въведено е в експлоатация от държавна приемателна комисия и общината няма много опции за реакция, тъй като то работи законно. Ресорната отговорност е на РИОСВ. „На 4 септември е насрочена съвместна проверка на общината и инспекцията, тъй като от 18 август имат предписание да монтират по-мощно пречиствателно съоръжение“, каза Стефанова.

Думите й предизвикаха възмущението на Елезов, който реагира остро, че нарушения могат да се открият при внезапни проверки, а не при такива, за които се знае 10 дни по-рано, но шефът на Отдела по архитектурно-строителен контрол инж. Ангел Даилов посочи, че при проверки уведомяват със заповед на кмета за достъп, защото в противен случай имат проблеми.

С въпрос за санкциите към дебата се присъедини и хирургът д-р Владимир Таковски: „Останах с впечатление, че на фирмата има наложени санкции, които тя си плаща, да разбирам ли, че така им излиза по-евтино?!“. Отговорът на еколога бе утвърдителен: „Могат да го направят и общината няма правомощия на този етап. Котелът е по-мощен от пречиствателното съоръжение“.

Обобщението по казуса направи съветникът и строителен предприемач Димитър Урдев: „Колеги, не е толкова прост проблемът. Ние реално не знаем колко над нормата е това замърсяване в реално време, нека общината монтира апаратура да го измерим, не е скъпа“, но предложението му се оказа безпредметно заради направените подобни измервания от РИОСВ.

„Нека сме наясно, че всеки гражданин може да заведе дело срещу общината и държавата в Брюксел и ние ще плащаме! Разбирам, че не можем да затворим завода на това основание, но трябва да се намерят лостове за въздействие“, допълни Урдев.

Зам. кметът по европейските проекти и програми Зорница Кралева поясни, че от началото на 2017 г. България е в наказателна процедура заради замърсяването на въздуха и Благоевград е сред градовете, в които санкцията е наложена. Тя апелира съветниците да гласуват искането на общината за актуализиране на програмата й за качеството на атмосферния въздух чрез безвъзмездно финансиране по ОП „Околна среда 2014-2020”, което ОбС направи.

„Ако съветниците и общината не направят нещо, хората няма да издържат още дълго и може да вземат нещата в свои ръце, като преминат към саморазправа”, разкри опасенията си съветникът Вл. Елезов.

ДИМИТРИНА АСЕНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *