Био ТЕЦ „Рубин” с акт за 2500 лв. – след десетки отчетени проверки РИОСВ чак сега откри, че дружеството 2 г. не мерило колко точно замърсява въздуха

Нашумялото благоевградско дружество „Рубин 08” ООД получи наказателно постановление на стойност 2500 лв. от РИОСВ – Благоевград. Санкцията е за това, че в продължение на 2 години – 2019 г. и 2020 г., дружеството не е извършвало собствени периодични измервания на емисиите на вредни вещества, изпускани в атмосферния въздух от котела към инсталацията за производство на електрическа енергия. Не е ясно как този факт е останал скрит от екоинспекцията в продължение на толкова дълъг период от време, при условие че срещу био ТЕЦ „Рубин” в РИОСВ непрекъснато постъпват сигнали за замърсяване на въздуха, благоевградчани на няколко пъти излизаха на протест, бившият кмет Румен Томов дори бе принуден да постави наблизо уред за измерване на чистотата на въздуха, а от РИОСВ след всеки сигнал отчитат, че са ходили на проверка и най-често констатацията им е, че дружеството не работи.

В първия летен месец екоинспекцията направи десетки проверки по стари и нови сигнали на територията на областта, в резултат на което доста дружества и администрации бяха ударени със солени финансови санкции.

Там, където нарушителите не бяха открити, ангажиментите да се справят с поредното нарушение бяха прехвърлени на съответната община. Така се случи в Сандански, чийто кмет бе натоварен с ангажимента да ликвидира замърсяване с отпадъци и теч от яма за съхранение на джибри от дейността на казан за изваряване на ракия на Тони Ангов. Проверка в дома му на ул. „Георги Казепов” на 9 юни констатирала, че джибрите се съхраняват на открито, има теч от тях по намиращия се в съседство полски път и 2 купчини боклуци, но пък Ангов не си вдигнал телефона и проверяващите решили да го докладват на кметството.

Такова е решението на екоинспекторите и за нерегламентираното замърсяване в посока благоевградското с. Делвино, за което получили сигнал на зеления телефон.

Актове от юнските проверки на екоинспекцията получиха “Феникс-Благоевград” ООД и „Ники метал” ЕООД с. Черниче – дружествата пропуснали да представят в РИОСВ информация  за получаване на отпадъци, предмет на трансграничен превоз. С актове са още петричкото “Дит Транс 2018” ЕООД – за транспортиране на отпадъци без документи, и разложкото “Кондев ауто” ЕООД – за неводене на отчетност.

2 бр. актове за установяване на административни нарушения бяха връчени и на община Благоевград –  за неизвършване на собствен мониторинг на заустваните отпадъчни води на изхода на с. Селище, както и за непредставяне на доклад за изпълнение на условията в издадено разрешително за заустване за 2020 г.

600 лв. глоба ще плати „Еко 5 пелет“ ЕООД на Надежда Петлова от гр. Добринище, която 2 поредни години пропуснала да замери шума от цеха си.

ВАНЯ СИМЕОНОВА

Коментар с Facebook

loading...

Подобни новини

1 Коментар

  1. Виктория

    РИОСВ са такива женски полови органи,защото са подлоги на герб и трябваше Р. Томов да отнася негативите! Нещастни хорица на държавна служба, които сега са полегнали на новите управляващи в Благоевград! Но, скоро ще бъдат безработни всичките калинки ….

    Отговори

Остави коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *