БИТКАТА ЗА БЕЛИЯ ДОМ! Джо Байдън е много близо до победата

Джо Байдън е съвсем близо до спечелването на изборите за президент в Съединените щати. Третият ден след решителния вот донесе голям обрат. Доналд Тръмп вече изостава в два решителни щата – Джорджия и Пенсилвания.

В щата Джорджия ще има повторно преброяване на гласовете на президентските избори, тъй като Тръмп и Байдън са с много близки резултати, предават световните агенции, предава Нова ТВ.

Обратът настъпи в последните няколко часа. Той е в резултат на бюлетините, които продължават да идват по пощата. Почти всички дистанционно подадени гласове са за Джо Байдън и така се стига до критична ситуация за шансовете на сегашния президент да запази поста. Ако Доналд Тръмп загуби Пенсилвания, няма да има дори математически шанс да събере достатъчно гласове в Изборателната колегия.

Разликите са невероятно малки. В Джорджия са гласували близо 5 милиона души. А преднината на Джо Байдън е само няколко стотин гласа. Подобно е положението в Пенсилвания. При над 6 и половина милиона гласа, разлика от малко над 6 хиляди. Но важното тук е тенденцията. Само преди ден Тръмп водеше в Пенсилвания със стотици хиляди гласове.

Твърденията на президента за корупция и измами, досега не са подкрепени с доказателства. Стигна се до там, че трите най-големи телевизии отрязаха 17-минутната пресконференция на Доналд Тръмп. Мотивът им е, че президентът разпространява лъжи.

Същевременно Джо Байдън повтори основното си послание, че трябва да се изчакат резултатите.

Кампанията на Доналд Тръмп заплашва да заведе дела в щатите, които смята за спечелени. Със сигурност предстои и повторно броене на някои места, където законът предвижда ако разликата между двамата е под един процент, да може загубилия да стартира такава процедура. Но със сигурност петъчния ден донесе лоши новини за Тръмп и добри за неговите противници.

Всички тези сметки са на базата на предварителни резултати. Броенето продължава, като бавното му темпо е резултат от бавното пристигане на писмата с бюлетините в бюрата за преброяване.

Коментар с Facebook

loading...

Свързани новини

Оставете коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *